Увосьме поспіль «Голос України» надає інформаційну підтримку міжнародному юнацькому турнірові «Кубок КІНЕТІК», який входить до календаря Європейської федерації тенісу. До нинішнього року події відбувалися тільки в Києві. Але «батько» турніру, генеральний директор фірми КІНЕТІК Сергій Коноваленко вирішив, як кажуть, піти в люди, щоб посприяти популяризації чудової гри в регіонах.

Отож юних тенісистів з деяких країн континенту приймала казкова й гостинна Алушта. Біля Чорного моря гралося особливо приємно. І наступний турнір, що заплановано на травень-2003, має відбутися на узбережжі. Цього разу — азовському. У Маріуполі є багато справжніх ентузіастів, закоханих у спорт, зокрема в теніс. Усі клопоти, пов’язані з майбутніми тенісними змаганнями, взяв на себе голова ради засновників ТОВ «Торговельний дім «Максим», почесний президент міської федерації тенісу, дуже симпатичний, спортивної статури чоловік сорокарічний Олег Толстенко. З ним познайомилися наступного дня після вручення йому високої нагороди.

У столиці підбито підсумки популярного міжнародного рейтингу «Золота фортуна». Олега Толстенка за великий особистий внесок у розвиток економіки регіону, створення сучасного підприємства, нових робочих місць, благодійну діяльність та підтримку спорту й культури відзначили орденом «За розбудову України» імені Михайла Грушевського ІV ступеня.

— Мені було почесно перебувати серед таких іменитих відзначених, — каже пан Толстенко. — Як-от співак Дмитро Гнатюк, суперзірка футболу, народний депутат Олег Блохін, російський актор українського походження Василь Лановий, президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов, російський космонавт Віктор Афанасьєв, котрий тричі побував у космосі, Віктор Янукович (на той час ще губернатор Донеччини) та багато інших.

Справді, Толстенка знають і поважають у Маріуполі. Він — депутат міської ради, засновник тижневика «Твой Мариуполь». У минулому Олег сам був активним спортсменом у багатьох видах. Але найбільшого досяг у вільній боротьбі. Дослужився, як кажуть, до звання майстра спорту.

— І от нове захоплення — теніс. Чому саме він? Данина моді чи щось інше? — запитую співрозмовника.

— Про красу тенісу, його користь і можливість грати у будь-якому віці, мабуть, не варто казати. Це всі добре знають. Тому сам охоче й регулярно беру в руки ракетку. Але цим стосунки з тенісом не обмежуються. Адже обидва мої сини — Андрій та Максим (14 і 17 років) — захоплюються цією справою на цілком професіональному рівні: впродовж трьох років навчаються в одній із тенісних академій у Празі.

— І які їхні успіхи?

— Вони посідають непогані місця в українському рейтингу. Їх добре знають і в Чехії — елітній тенісній країні. Там вони щодня наполегливо тренуються і беруть участь у великій кількості турнірів. Не приховую, плекаю надію на те, що мої хлопчики колись захищатимуть тенісну честь України на найвищому рівні.

— Президент Федерації тенісу України Герман Беньямінов казав, що в Маріуполі наступного року, окрім «Кубка КІНЕТІК», відбудуться ще й інші цікаві події.

— Це так. У середині серпня, напередодні київського «челенджера», плануємо провести в себе турнір серії «сателіт» із призовим фондом десять тисяч доларів.

— Щоб влаштовувати такі заходи, либонь, маєте відповідні умови?

— На нашій базі «Вікторія», що за двадцять кілометрів від Маріуполя, на березі Азовського моря, маємо чотири грунтові корти відмінної якості. Навколо одного — трибуни з пластиковими сидіннями. Замовили фірмові лінії, сітки. Є поля для міні- і пляжного футболу, кафе. Одне слово, наша база відповідає європейському рівневі. До речі, цим багатством користуються не лише працівники нашого товариства, а й мешканці міста і головне — діти.

— Гадаю, що у ваших починаннях вам допомагає місцева влада?

— Безперечно. Знаєте, маріупольці щасливі люди, бо мер міста Юрій Хотлубей — найбільший пропагандист здорового способу життя. Торік його було визнано найкращим мером України. Не сумнівайтеся, місто надасть велику допомогу нашим турнірам. І ці події, певен, нададуть додаткового поштовху розвиткові тенісу в краї. Ми вже відкрили дитячі секції і віддаватимемо їм пріоритет. Між іншим, обидва турніри влаштовуємо насамперед для українських дітей і юнаків, щоб у суперечці із зарубіжними однолітками вони набували досвіду, перших рейтингових очків, брали старт у великий спорт.

P. S. Днями Олег Толстенко надіслав до нашої редакції документа, який свідчить про те, що він передплатив на 2003 рік «Голос України» для 50 мешканців Маріуполя. Серед них — пенсіонери, моряки-прикордонники, дитяча бібліотека, ветерани ВВВ, благодійні дитячі фонди, інваліди, «чорнобильці»...