Новина на фронті вітчизняного сільськогосподарського машинобудування: головне підприємство концерну «Лан» —олександрійський завод «Автоштамп» — змінив власника. Останнім часом підприємство перебувало у фінансовій скруті: виробництво було зупинене, робітники перебували у вимушених відпустках, із зарплати накопичилися чималенькі борги. В зацікавлених колах із занепокоєнням обговорювали неначебто відплив інформації зі штабу концерну: мовляв, «Автоштамп» ось-ось куплять конкуренти-росіяни з Ростова, щоб наші, досконаліші, «Лани» трьох модифікацій не плуталися під ногами в їхніх комбайнів.
«Автоштамп» — акціонерне товариство закритого типу, тому в жовтні тут відбулася конференція представників акціонерів, делегати якої дозволили тримачам контрольного пакета продати свої акції прибулому покупцеві. З участю досвідчених юристів процедура купівлі-продажу відбулася. Новим господарем став ніякий не «Ростсільмаш», а авторитетна українська юридична особа, яка поки що побажала залишитися невідомою. Новообраним головою правління стала Анна Лисенко, яка до того працювала тут директором з економіки, а колишній керівник «Автоштампу» Віктор Саєнко обійняв посаду директора концерну «Лан» — об’єднання вітчизняних підприємств, зайнятих у виробництві комплектувальних до комбайнів одноіменного сімейства. Члени колективу «Автоштампу», залишившися володарями своєї частини акцій, одразу відчули руку нового господаря — їм виплатили заборгованість із зарплати по вересень.
Новопризначена адміністрація повідомила про збереження курсу заводу на серійне виробництво сільгосптехніки, зокрема, наступного року передбачається приділяти особливу увагу випуску комбайнів. Нині керівництво вживає заходів для поповнення портфеля замовлень, маркетингова служба працює над укладанням угод з партнерами, щоб уже найближчим часом відкликати працівників з відпусток і завантажити їх роботою.
Щиро сподіваючися, що поважний інвестор не вклав свої гроші даремно і найближчим часом активне виробництво буде відновлено, на Кіровоградщині теплим словом згадують попередніх власників і керівників АТЗТ «Завод «Автоштамп». За те, що в період занепаду і безладдя вони зберегли вчорашнє оборонне підприємство, обрали для нього новий шлях, створили промислові зразки ринково затребуваної продукції і нарешті показали всім, на що ми здатні, коли наполегливо прямуємо до мети. Тим часом на підприємстві сподіваються, що новий власник «Автоштампу» матиме більше коштів і більше впливу в урядових колах і зможе налагодити великомасштабне виробництво потрібної селянам техніки.
 
Кіровоградська область.