«Веселі пригоди козака Купріяна», «Муха-цокотуха», «Новий рік і білий кіт» — ці та інші вистави Одеського театру ляльок залюбки дивляться тисячі юних одеситів. Ось уже 70 років театр щороку радує дітлахів сотнями (а в окремі роки тисячами) спектаклів. Тут склалися цілі династії акторів, які нізащо не хочуть переходити на «дорослу» сцену. 40 років беззмінно керував творчим колективом заслужений артист України Юзеф Гіммельфарб, а нещодавно сюди прийшов головним режисером заслужений діяч мистецтв України Євген Гіммельфарб-молодший, дитинство і юність якого пройшли в цьому театрі.

Одеський ляльковий — багаторазовий учасник, дипломант і призер міжнародних та вітчизняних фестивалів, не раз з успіхом гастролював у близькому та далекому зарубіжжі. Нинішній день народження театр зустрів новими прем’єрами, цікавими задумками. Хоча б такою: підготувати виставу за творами
М. Жванецького, розраховану й на дорослих глядачів...
Утім, ювілей відзначали не в самому театрі, а в Будинку актора. Причина одна — там значно затишніше. За свою історію театр ляльок кілька разів переїжджав з одного приміщення до іншого, не завжди — кращого. Остання його домівка і холодна, і поганенько обладнана. Нерідко виникають труднощі з коштами на нові ляльки, на прем’єрні спектаклі. Останнім часом, щоправда, про театр начебто згадали. З ініціативи голови облради Володимира Новацького до бюджету на наступний рік закладаються кошти на реконструкцію приміщення, а за розпорядженням голови облдержадміністрації Сергія Гриневецького виділено кошти на сучасну звукову апаратуру й два автобуси (трупа часто гастролює регіоном). Якби тільки після ювілею піклування про театр для найменших одеситів не скінчилося.
 
Одеса.