Видавництво «Генеза» святкує своє перше десятиліття. Щороку тут видають близько 100 назв книжок, за десять років це становить понад 20 мільйонів примірників. Пріоритет «Генези» — навчально-методична та довідкова література з історії, біології, політології, юриспруденції, філософії, медицини. Нещодавно ця колекція поповнилася підручниками з української та зарубіжної літератури, з іноземних мов.
Створив і очолює видавництво Олексій Дубас — історик, правознавець, методист з виховної роботи. Один із американських інститутів відзначив Дубаса у списку «500 видатних європейців ХХ століття». А Міжнародний біографічний центр (Кембридж, Англія) нагородив Олексія Павловича «Сертифікатом за організацію виробництва та якісний видрук навчальної та наукової літератури в Україні, популяризацію видатних авторів минулого та нинішнього часу».
Свою діяльність видавництво розпочало через рік після проголошення Україною незалежності. Тоді шкільна історія писалася ще за радянським зразком. «Генеза» взялась розповісти іншу історію України.
— Коли я вчився, — каже Олексій Павлович, — нам на історичному факультеті читали українську історію лише один семестр, та й то абияк. Тому, створюючи «Генезу», я і мої друзі вирішили, що найголовнішим напрямом нашої діяльності стане історія. І за десять років нам таки вдалося випустити комплекс підручників з історії України, яких раніше ми фактично не мали. Хоча тоді вони були першими і недосконалими, та все-таки, на мою думку, відіграли велику роль.
...Перш ніж надрукувати ті книжки, треба було їх написати. Починали фактично з нуля. Автори брали за основу свої лекції, які читали студентам. Створити таким чином повноцінний підручник технологічно досить важко. Тому до роботи над виданнями доводилося залучати фахівців-методистів, бо викладачі вузів мало знайомі з методикою школи.
Та й авторів знайти було не так просто. Все-таки відшукали. І, хоч як дивно, в провінції.
Серед перших авторів видавництва був Федір Турченко — декан історичного факультету Запорізького держуніверситету. Саме він і його колеги створили підручник для 10—11 класів з історії ХХ століття. Ганна Швидько — доцент із Дніпропетровська, автор підручника з історії України періоду козаччини (для 8 класу). До речі, він уже має кілька перевидань і гриф МОН «Затверджено».
То вже згодом у «Генезі» вийшла вагома праця «Нарис з історії України» Ярослава Грицака та цікавий підручник Наталії Яковенко.
Неабияк допомогла тісна співпраця з Радою Європи, міжнародні конференції та семінари, які вона проводила. Детальне знайомство з досвідом створення підручників в інших країнах, зокрема, Польші, Росії, Британії, з баченням цього процесу німецьким інститутом імені Георга Еккера — провідною установою у світі з дослідження підручників, стало доброю передумовою для поліпшення рівня продукції видавництва. Нині «Генеза» вийшла на четверте-п’яте перевидання своїх підручників.
Крім них, видавництво працює над фундаментальними проектами. Своєрідним талісманом 10-річної діяльності є «Довідник з історії України». Роботу над ним почали того-таки року, коли була заснована «Генеза» (над довідником працювало більш як 100 українських та зарубіжних істориків) і видали зібрання спочатку в трьох томах (в 1995, 1997 та 1999 роках), а торік — одним томом. Цей довідник, як і книга «Українське козацтво», отримав чимало дипломів та грамот. Хоч видання недешеве, його тритисячний наклад розійшовся за кілька місяців.
Дві останні новинки «Генези» з’явилися напередодні ювілею й були презентовані в столичному Будинку вчителя. Одна з них — посібник для київських школярів «Нариси з історії Києва» Михайла Кальницького, Дмитра Малакова, Оксани Юркової. Це добре проілюстроване видання, високоякісної поліграфії, правда, з відносно невеликим накладом (3 тисячі), що помітно зменшить його читацький загал. Другою презентованою книгою став перший том шеститомника «Політична історія України ХХ століття» за редакцією Івана Кураса. Загалом над цим томом працювало 40 авторів, які поставили собі за мету докладно проаналізувати основні чинники та сутність політичних процесів в Україні протягом ХХ століття. Шостий том зібрання має вийти на початку лютого наступного року.