Ранкове і денне засідання 20 листопада

Навколо рівня пенсійного забезпечення різних категорій громадян України точилися дискусії народних обранців на ранковому засіданні. 
Якщо з необхідністю підвищити пенсії погодилися всі парламентарії, то джерела фінансування вони розтлумачували по-різному. Законопроект про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення» (стосовно обчислення пенсій та надбавок за роботу після досягнення пенсійного віку) представила заступник державного секретаря Міністерства праці та соціальної політики Олена Гаряча.
Він передбачає: якщо пенсіонер відмовиться від отримання пенсії і продовжить працювати, то отримає за кожен повний робочий рік 10 відсотків надбавки від основного розміру пенсії (загальна сума надбавки не може перевищувати 40 відсотків). За словами Олени Гарячої, відповідно до законопроекту середньомісячний заробіток обчислюватиметься за бажанням особи за будь-які 60 календарних місяців підряд, протягом усієї трудової діяльності, та за період роботи, починаючи з 1 липня 2000 року, до моменту звернення по пенсію. Цей законопроект підтримав і Комітет ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Проте профільний комітет через відсутність економічного обгрунтування не погодився із законопроектом про пенсійне забезпечення (стосовно розміру мінімальних трудових пенсій за віком та їх індексації), представлений народним депутатом Петром Цибенком. Проект закону України «Про внесення змін до статті 24 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність, яким передбачено встановлювати пенсії для наукових працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи на підприємствах усіх форм власності, представив Борис Беспалий. В іншому законопроекті, внесеному Кабінетом Міністрів України, запропоновано, щоб пенсії науковим працівникам становили 80 відсотків від їхньої заробітної плати.
Затим депутати розглянули законопроект про внесення змін до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (щодо оплати праці та фінансування пенсій). Заступник державного секретаря Міністерства праці та соціальної політики Володимир Матвійчук зазначив, що в тексті документа передбачено, що однією зі складових частин заробітної плати посадової особи місцевого самоврядування є надбавка за ранги, а умови оплати праці визначатимуть не органи місцевого самоврядування, а уряд.
Однак Комітет ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав законопроект, представлений народним депутатом Сергієм Чичкановим, відповідно до якого працівники місцевого самоврядування мають право на пенсію, якщо вони працювали на виборних посадах вісім років, або протягом двох і більше скликань. А законопроект уряду, на думку членів профільного комітету, потрібно відхилити через порушення принципу самостійності місцевого самоврядування і відсутність фінансово-економічного обгрунтування.
Народні депутати також обговорили законопроекти про внесення доповнень до Закону України «Про державну службу», внесений народним депутатом Степаном Гавришем.
Народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до закону України стосовно утворення місцевої міліції, а також про «державне регулювання ринку цінних паперів України».