Як експеримент у Харківській області запроваджується ювенальне судочинство. Ця інституція — не новина для всесвітньої юриспруденції, оскільки в Чикаго (США) вона виникла ще 1898 року.

В Україні потреба в такому реформуванні судової системи пояснюється тенденцією зростання злочинності серед молоді, гострою перевантаженістю судів та недосконалістю розробки законодавчої бази відносно неповнолітніх.

Грунтуючись на практиці європейських країн, експеримент передбачає створення в районах міста Харкова та Харківської області спеціального штату працівників (суддя, прокурор і соціальний працівник), що займатиметься справами, де неповнолітній виступає підсудним або потерпілим — під час розгляду кримінальних і адміністративних справ, чи однією із зацікавлених сторін — під час розгляду цивільних справ. Такі суди носитимуть виховально-терапевтичний характер, оскільки в них мають вивчати особистість підлітка, оточення та умови його життя, обставини і підстави, за яких було скоєно правопорушення.

Основним завданням ювенального судочинства буде справедливе і гуманне ставлення до підлітків, які перебувають у конфлікті із законом, швидке здійснення судочинства відносно них, а також профілактика злочинності серед молоді. Але попри це, запровадження ювенального судочинства викликає великі суперечності, бо перспектива застосування цієї інституції вельми сумнівна.

Так, опитування деяких суддів міста засвідчило, що спеціалізовані суди для неповнолітніх справді ефективні, але, на жаль, не в нашій країні. Оскільки якість проведення судового засідання в перспективі не є гарантією поліпшення умов життя засуджених після винесення вироку. А наслідки, пов’язані з ізоляцією від суспільства та позбавленням волі у прийомниках-розподільниках і виховних колоніях, можуть травмувати неповнолітнього на все життя й перекреслити те позитивне, що його було досягнуто під час судового засідання.

Однак ювенальне судочинство заслуговує «право на життя», адже це великий крок уперед у сфері захисту прав неповнолітніх, і за умови проведення необхідних реформ — досягнення позитивних результатів гарантовано.

1999 року ювенальне судочинство практикувала Росія. Експеримент було визнано вдалим, і вже з січня 2006 року закон «Про ювенальні суди в Російській Федерації» набуває чинності. Чи розвиватиметься ювенальне судочинство в нашій країні і чи «прийде закон на допомогу неповнолітнім» — поки що невідомо.

Харків.