Минулої суботи на столичному книжковому ринку «Петрівка» торгував своєю книгою «Табу» відомий телеведучий Микола Вересень. Торгівля йшла жваво і затримувалася тільки тим що, автор щедро роздавав автографи покупцям.
Поруч було помічено братів Капранових, котрі уважно стежили за процесом. Капранови — відомі видавці (продюсерська агенція «Зелений пес», конкурс гостросюжетного роману «Золотий Бабай»). Власне, вони й ініціювали оцю акцію, і охоче пояснили нашому кореспондентові, в чім тут річ:
— Вересень надрукував у нас свою книгу і прийшов по гонорар. Ми відповіли: «Нема!» — «Як — нема?!» — «А так! Перш ніж отримати гонорар, спробуй продати свою книгу, щоб сповна усвідомити, в яких умовах перебуває вітчизняний книговидавець. Тобі доведеться продавати свою книгу за десять гривень, а поряд така сама за якістю книга московських видавців коштуватиме удвічі дешевше, і ти замислишся, чому воно так...»
Звісно, головна мета акції — не провчити автора, а звернути увагу політиків та журналістів на реальний стан речей. Брати Капранови вважають, що довгоочікувані податкові пільги не врятують, а навпаки — остаточно погублять українське книговидання. Цими пільгами скористаються хіба що ті самі росіяни — їм буде вигідніше друкувати свої книги в нас. А нашим видавцям, щоб порятуватися, потрібні не пільги, а рівні умови на ринку. А для цього необхідно прийняти антидемпінгове законодавство, встановити мито і акцизи для російської книжкової продукції на кордоні. Тільки тоді покупець зможе вибирати товар не між дорожчим нашим і дешевшим російським, а між кращою чи гіршою книжкою вітчизняного виробництва.
Аргумент ніби сміливий і переконливий, хоча невідомо, як на це подивляться наші законодавці.