Коли Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин очолювала Катерина Ващук, ВР не раз ухвалювала закон про імпорт цукру-сирцю на пільгових умовах. Такі документи спричинили надлишок солодкого піску на ринку. Тепер ось знову беремось, на вимогу Світової організації торгівлі, щороку ввозити 200—260 тисяч тонн сирцю.

І урядова делегація з Бразилії привезла нещодавно «оптимістичну» для бурякоцукрової галузі звістку: з цієї латиноамериканської країни імпортуватимемо від 500 тисяч до мільйона тонн цукру-сирцю річно, перероблятимемо на власних потужностях, а готову продукцію реалізовуватимемо на зовнішньому ринку. Торік «добро» на пільговий імпорт теж давали за умови реекспорту. Та фахівці стверджують: більша частина цукру осіла на внутрішньому ринку. А скільки готового білого піску, виробленого з сирцю, було продано за межами України — з’ясувати складно.

«Голос України» звернувся з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася у бурякоцукровій галузі, до голови парламентської фракції Аграрної партії України народного депутата Катерини Ващук.

За її словами, варто було завозити сирець на перших порах, коли після спаду не наростили виробництво цукрових буряків. Нині країна у змозі сповна забезпечувати своє населення буряковим цукром. Тож народним обранцям, переконана Катерина Тимофіївна, ніяк не можна голосувати за імпорт сирцю на пільгових умовах. Цього року заблокували прийняття такого законопроекту. І не страждаємо.

Шкода, що трохи цукрових буряків нині під снігом, зазначила К. Ващук. Люди вручну витягують урожай. Але не треба зводити все до стихії. Трагедія в тому, що немає техніки для копання коренеплодів. Селяни постійно на голодному пайку стосовно пально-мастильних матеріалів. Коли була добра погода, з багатьох регіонів долинало: «Нема грошей».

На переконання голови фракції АПУ, тут мусить бути державницька позиція. Маємо дати робочі місця — розширити галузь буряковиробництва, залучити потужності сільгоспмашинобудування, хімічної промисловості. Повинні працювати цукроварні, які збереглися.

На цей рік сирцю не пустимо, запевнила К. Ващук. А далі — розробимо механізм: у разі невивезення за межі країни виробленого з нього цукру штрафні санкції будуть такі жорсткі, що сирцевий бізнес втратить усілякий сенс.