Рішення Єврокомісії заборонити ввезення до ЄС фуражного зерна з України та Росії нагадує не що інше, як копняк під зад. Євросоюз минулого тижня дав «добро» на істотне обмеження наступного року імпорту до своїх країн. Загалом ЄС планує дати згоду на закупівлю лише 2,98 млн. тонн зерна, 610 тис. тонн із них — із США й Канади. Україну і Росію взагалі було усунуто від переговорів з цього питання, бо вони не є членами СОТ. Схоже, у нашій країні вже подумали над санкціями у відповідь. Офіційний Київ має намір запровадити обмеження на імпорт деяких товарів із країн Євросоюзу, пише британська газета Fіnancіal Tіmes з посиланням на представника України при Європейському союзі Романа Шпека. Шпек назвав рішення Єврокомісії несправедливим і таким, що підриває зусилля Європи в допомозі Україні в реформуванні аграрного сектору. «Після двох років успішних реформ ЄС намагається закрити двері українському зерну», — цитує газета його слова.
Р. Шпек переконаний, що Європейський союз принаймні має надати Україні компенсацію у вигляді зниження бар’єрів на інші групи товарів, поки Україна не вжила своїх заходів до обмеження імпорту з ЄС.
Поки суд та діло, наша держава в умовах перевиробництва зерна продовжує шукати можливості хоч куди-небудь прилаштувати надлишки колоскових. В. о. віце-прем’єр-міністра України Леонід Козаченко вважає, що Україна збереже чималі обсяги експорту зернових за рахунок активізації торговельного співробітництва з іншими країнами. Нині українські компанії відвантажують зерно до Бразилії, Єгипту, країн Північної Африки і Близького Сходу. Крім того, транснаціональні і українські трейдери ведуть переговори про поставки зерна до Індокитаю, підписано контракти з Південною Кореєю, триває відвантаження зерна до Японії.
На думку Л. Козаченка, прогнози щодо експорту Україною майже 12 млн. тонн зерна залишаються реальними: «Обсяги експорту зерна через запровадження Євросоюзом квоти не зменшаться, просто виникнуть деякі утруднення». Хоча він і не виключає певних фінансових втрат, бо Україна, імпортуючи з ЄС значну кількість товарів і експортуючи туди зерно, має можливість проводити взаємні розрахунки.
В. о. віце-прем’єра нагадав, що українська делегація вирушає до Брюсселя для переговорів про надання Україні квоти на імпорт зерна до країн ЄС.