Рада ректорів Харківського вузівського центру звернулася до народних депутатів України з проханням внести поправки до Бюджетних висновків Верховної Ради України стосовно редакції пункту 16 статті 9, передбачивши, що джерелами формування спеціального фонду Державного бюджету України на 2003 рік у частині доходів є власні надходження бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету, окрім коштів, що надійшли за надання освітніх послуг та інвестовані вищими навчальними закладами у розвиток власної матеріально-технічної бази.
В останнє десятиріччя вітчизняні вузи фінансуються державним бюджетом вкрай незадовільно.
Визнання за вузами права надавати платні послуги, як форми самофінансування фактично компенсувало обмеженість бюджетного фінансування, спонукало навчальні заклади до ініціативи, оновлення діяльності відповідно до сучасних вимог. Це право за умови інвестування отриманих коштів у розширення матеріально технічної бази і в цілому на статутну діяльність вузу, співпадає і з положенням інвестиційного законодавства України. Що спонукає до визнання коштів, вкладених державними та комунальними вузами в розширення власної матеріальної бази, інвестицією, спрямованою на досягнення соціального ефекту. А відтак і поширення на ці кошти режиму інвестиційного законодавства, яке не дозволяє втручання державних органів та посадових осіб у реалізацію договірних відносин між суб’єктами інвестиційної діяльності.
Розвиток вузів об’єктивно потребує розширення їх повноважень стосовно використання зазначених коштів у межах законодавства про статус цих установ, йдеться у зверненні.