Чемпіонат країни. Вища ліга. 15-й тур.
«Таврія» — «Карпати». 1:0. 5 000 глядачів. Гол: Гігіадзе, 84, з пенальті.
«Металург» Зп — «Арсенал». 0:5. 2 000. Ковальчик, 40, 50, 53, Апхазава, 68, 90+2. На 45+3 хвилині з поля вилучено запоріжця Додича (два попередження).
«Шахтар» — «Металіст». 2:0. 18 000. Тимощук, 20, Пец, 48, у власні ворота.
«Динамо» — «Дніпро». 1:0. 8 000. Гавранчич, 63. З поля вилучено: киянина Хацкевича, 54 (за поштовх суперника рукою в обличчя після зупинки гри), Поклонського, 66 (два попередження).
«Волинь» — «Чорноморець». 2:2. 5 000. Дудник, 7, Гащин, 37, з пенальті — Косирін, 28, Колісниченко, 86.
«Кривбас» — «Металург» М. 2:0. 3 500. Мусолітін, 36, 85, з пенальті.
«Ворскла» — «Металург» Д. 0:0. 3 000. На 78-й хвилині з поля вилучено донеччанина Яксманицького (фол останньої надії).
«Оболонь» — «Поліграфтехніка». 2:2. 1 500. Кутас, 2, Ковалець, 78 — Жилін, 17, Чуйченко, 90+1. На 90+3 хвилині Ковалець не реалізував пенальті.
Як бачимо, завершальний тур першого кола виявився напрочуд гострим і напруженим. Емоції, як кажуть, били через край. Скажімо, в Полтаві глядачі забитих м’ячів не побачили. А от свідками вилучення з поля стали.
Та найбільше порушень, відзначених картками різних кольорів, сталося в Києві під час матчу динамівців і дніпропетровців. Один із найдосвідченіших наших арбітрів Василь Мельничук із Сімферополя — відомий правдоборець — цілком справедливо запалив «червоні ліхтарі» перед киянином Хацкевичем (жодній логіці, як на мене, не піддається поведінка цього досвідченого футболіста за доволі простої ситуації) і дніпропетровцем Поклонським. А ще арбітр показав учасникам одинадцять (!) жовтих карток.
Зрозуміло, що футболісти «Дніпра» прагнули відстояти добре ім’я та репутацію, яку підмочили в попередньому турі, приймаючи донецького «Шахтаря» (поразка — 0:3). А господарі боролися з усіх сил, бо втрата очок неприємним шлагбаумом перекривала б динамівцям шлях до чемпіонства.
Суперники показали справді бійцівський характер. Однак клас «Динамо» поки що переважає. І цей чинник у підсумку став вирішальним. У потрібний момент кияни майстерно скористалися шансом. Варто сказати, що свої партії Белькевич з Гавранчичем виконали відмінно. Валентин обіграв трьох оборонців, виклав м’яча в ноги Горанові. Той також «прибрав» кількох візаві і з доволі складної позиції завдав лівою гострого «уколу» низом. Микола Медін був безсилий щось вдіяти.
Господарі мали ще одну можливість відзначитися. Але асистент арбітра, мов втратив зір на якусь мить, бо підняв прапорця, коли Максим Шацьких цілком чисто, не порушуючи правил, вискочив із-за спин дніпропетровських оборонців. Мельничук затвердив таке рішення. Цей епізод та ще низка інших призвели до того, що арбітр і його асистент Ігор Безуглий отримали дуже низькі оцінки за роботу, відповідно — 6,5 бала та 6,0.
Та навіть перемога не дала змоги «Динамо» піднятися на третю сходинку в турнірній таблиці. Вона дісталася іншому столичному клубові — «Арсеналу», котрий розгромив у гостях запоріжців.
Осіннім чемпіоном став «Шахтар», який, схоже, оговтався після складного періоду, пов’язаного з невдачами на євроарені і відставкою італійського тренера Невіо Скала.
Більшість клубів може піти тепер у законну відпустку. Але для групи команд, які беруть участь у розіграші Кубка країни, з відпочинком доведеться зачекати. Перші матчі 1/4 фіналу відбудуться наступних вихідних.
А київське «Динамо» вирішує ще й європейські проблеми: завтра воно прийматиме на столичному НСК «Олімпійський» (початок зустрічі о 21.45) у завершальному поєдинку першого групового турніру Ліги чемпіонів італійський «Ювентус». Звісно, киянам дуже потрібна перемога. Вона відкриє їм шлях до другого групового турніру. Втім, за певних обставин, може задовольнити й нічия. Але варто обов’язково налаштовуватися дуже серйозно і забути, що туринці вже владнали свої справи. Адже гратимемо з суперпрофесіоналами. Тому випробувати долю ризиковано. Слід сподіватися тільки на себе.
До речі, в черговому турі чемпіонату Італії підопічні Марчелло Ліппі зустрічалися вдома з «Міланом» і виграли — 2:1 (Ді Вайо, 8, Тюрам, 21 — Пірло, 32, з пенальті). Шевченко вийшов на заміну у середині другого тайму.
***
Першість країни. Перша ліга. 16-й тур. «Арсенал» — «Сокіл». 5:0. «Закарпаття» — «Спартак». 2:0. «Полісся» — «Красилів». 0:0. «Прикарпаття» — «Система-Борекс». 2:2. «Сталь» — «Вінниця». 2:1. «Динамо-2» — «Борисфен». 0:2. «Зірка» — «Карпати-2». 2:0. «Миколаїв» — «Шахтар-2». 2:0. «Нафтовик» —ЦСКА. 1:3.
Лідирують: «Зірка» — 35 очок, «Сталь» — 31, «Борисфен» — 28, «Динамо-2» — 27. Завершальний тур першого кола відбудеться у п’ятницю, 15 листопада.