Прокуратура Білозерського району Херсонської області розслідує кримінальну справу за фактом розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах. Головні дійові особи — працівники районного управління освіти.
Прокурор району Олександр Стратюк не приховує свого подиву: надто відверто діяли хапуги. Навіть не дбали про те, щоб якось «убезпечити» свої злочинні дії.
Велика мережа позашкільних дитячих закладів у Білозерці дає можливість розвивати будь-які здібності й уподобання: спортивні, художні, технічні. А чого не зробиш для свого чада, яке після уроків залюбки біжить у спортивну секцію чи гурток юних друзів природи, а на турнірах та олімпіадах досягає помітних показників. Тому, споряджаючи сина чи доньку на чергові змагання за межі райцентру, батьки грошей не шкодують, бо переконані — коштів на це держава не передбачає.
Тож білозерські татусі й матусі були шоковані, коли їх стали запрошувати до прокуратури й показувати відомості, в яких їхня дитина буцімто розписалася за суми, що часом перевищували батьківську зарплату!
— Неозброєним оком помітно, що підписи дітей підроблені й у відомостях відрізняються, — говорить прокурор району Олександр Стратюк. — Надто дивують апетити діток: тільки-но видали їм на час змагань 10 тисяч, як через кілька днів — ще 15 тисяч.
За період з липня 2001 року «виплило» понад 100 тисяч бюджетних гривень, які «педагоги» поклали собі в кишеню.
Нині одинадцять керівників та педагогів позашкільних освітянських закладів перебувають під слідством. За власним бажанням звільнився заступник голови райдержадміністрації, що «вів» освітянські питання.
Правоохоронці продовжують розплутувати клубок, що «намотали» шахраї. А тим часом на районній освітянській ниві сталася ще одна помітна подія — ювілей начальниці управління освіти Валентини Мокроцької.
Застілля з нагоди свята за участю перших осіб району відбулося гучно й весело. Іменинницю вітали в одній із шкіл райцентру, де традиційно відбуваються такі заходи, а окремі освітянські керівники власним дітям і весілля у школі справляють.
У розпал гуляння, коли гості відтанцювали і всілися підняти черговий тост, зникла... музична апаратура. Її нещодавно придбала за бюджетні кошти райдержадміністрація для шкільних дискотек.
До чергового зведення міліції ця подія чомусь не потрапила. А розслідування кримінальної справи з цього приводу просувається, як мокре горить.
— Розслідуємо, — повідомив у розмові з кореспондентом заступник начальника Білозерського райвідділу міліції Олег Макогончук. — Але осіб, що здійснили крадіжку, ще не встановили.
Таку саму відповідь почую, напевне, і про нещодавню пропажу комп’ютера в одній з білозерських шкіл?
Тож фініш у «турнірах» білозерських педагогів та правоохоронців, вочевидь, ще попереду.
Херсонська область.
Мовою документа
Прокуратурою Комінтернівського району Харкова 26.01.02 порушено кримінальну справу стосовно Л. і К. за ознаками статей 364 ч.2 і 366 ч.2 КК України. Директор школи Л. та голова піклувальної ради К. упродовж червня—серпня 2001 року, зловживаючи службовим становищем, внесли до документів завідомо неправдиві відомості стосовно проведення капітального ремонту спортивного залу школи, безпідставно витратили 8 тисяч гривень, які зібрали батьки учнів.