Золотий ювілей Олега Блохіна відзначали в його рідному домі — футбольному клубі «Динамо» (Київ). Президент динамівського ФК Ігор Суркіс і працівники клубу влаштували для свого зіркового екс-гравця яскраве свято. Щире і світле. Чудово впоралися з роллю ведучих відомі журналісти Олексій Семененко та Олександр Липенко.
Серед численних гостей, присутніх на церемонії, були відомі футболісти київського «Динамо», колеги Блохіна по славних роках звитяг динамівців у єврокубках та чемпіонатах СРСР. Вони вітали ювіляра, його прекрасних батьків — Катерину Захарівну та Володимира Івановича.
Олег Блохін, окрім подарунків, отримав ще й кілька нагород. Народний депутат України, президент ФФУ Григорій Суркіс зачитав указ Президента України Леоніда Кучми про нагородження Олега Блохіна орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.
Мерія Києва відзначила найкращого футболіста Європи 1975 року «Знаком пошани» — найвищою нагородою міста.
Відомо, що за радянських часів Блохін дослужився до звання майора міліції. Отож свого офіцера вшанувало також МВС. Перший заступник голови товариства «Динамо», генерал Віктор Корж вручив йому найвищий динамівський знак, а ще раніше Олег Володимирович отримав також «Хрест Слави».
Від олімпійського комітету Блохін як дворазовий бронзовий призер олімпіад (1972, 1976 років) одержав Почесний знак за вагомий внесок у розвиток олімпійського руху. Поздоровив іменинника з днем народження і голова Держкомспорту Росії В’ячеслав Фетісов, який передав вітання через свою колегу в Україні — Марію Булатову, підкресливши, що в Росії 5 листопада також святкують 50-річчя видатного футболіста.
Серед іменитих гостей на церемонії були присутні колишній мер Києва, академік, Герой Соціалістичної праці Валентин Згурський, перший президент незалежної України Леонід Кравчук. До речі, Леонід Макарович зачитав вірша, присвяченого ювілярові, якого написала одна з колег Блохіна по парламенту. А Валентин Арсентійович Згурський розповів цікаву історію, як колись Блохіну «незаконно» дали квартиру на Хрещатику.
Друг у житті і партнер по «Динамо» та збірній Леонід Буряк сказав, що Олег — і вправний політик, і класний тренер. Однак, можливо, варто визначитися, де себе ліпше реалізовувати.
Сам ювіляр повідомив, що поки що він віддає перевагу політиці. Хоча не відкидає варіанта згодом продовжити тренерську кар’єру.
Тренерські сповіді
На черговому засіданні виконавчого комітету Федерації футболу України звітували наставники національних команд (від юнацької до головної). Ухвалили рішення звільнити з посади головного тренера молодіжної збірної України Анатолія Крощенка. На цій посаді працюватиме заслужений майстер спорту, 37-річний Павло Яковенко. Він тренуватиме й юніорську збірну України.
У тренерській команді — ще одна зміна. Замість Валентина Луценка головним тренером юніорів (U-17) став колишній півоборонець «Динамо» (Київ) і національної команди Юрій Калитвинцев.
Традиції не порушили
Чемпіонат країни. Вища ліга. Відкладений матч 6-го туру. «Карпати» — «Динамо». 0:0. 9 600 глядачів.
Лідирують: «Шахтар», «Дніпро» — по 35 очок, «Динамо», «Арсенал» — по 30, «Металург» Д — 27.
Либонь, не варто казати, яка потрібна була перемога гостям. Але відомо й те, що у Львові динамівцям традиційно грати особливо важко. А тут ще й погода внесла істотні корективи. Гості з осіннього Києва потрапили до зимового Львова (там випав сніг).
Якщо в першому таймі на полі спостерігалася порівняно рівна боротьба, то після перерви перевага «Динамо» була незаперечна. Та вкотре підвела реалізація. Нагоди забити втратили Рінкон, Шацьких, Чернат та Белькевич. З найкращого боку зарекомендував себе воротар «Карпат», польський «легіонер» Налепа.
Суперники «Шахтаря» відомі
На одинадцятому турнірі «Кубок чемпіонів Співдружності», який традиційно відбудеться наприкінці січня в Москві, Україну представлятиме чемпіон країни донецький «Шахтар». У груповому турнірі суперниками нашої команди будуть чемпіони: Таджикистану («Регар—ТадАЗ», матч пройде 18 січня), Литви («Каунас», 19 січня) і Азербайджану («Шамкір», 21 січня). Для виходу до наступного раунду у груповому турнірі треба посісти одне з двох перших місць.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.