У сім’ї Дишленків з Вінниччини ротвейлер Лорд виконує математичні вправи на рівні третього класу. Господар Олександр Дишленко більше дивується тому, як собака може розпізнавати цифри. Каже, прочитав в одній із книжок, що ця порода собак має неабиякі здібності до розумових тренувань, але щоб цифри розуміти...

Сусідська дівчинка, чотирикласниця Оленка, каже, що Лорд так швидко розв’язує вправи, як цього не робить жоден учень у її класі.

— Прогрес в опануванні математики у Лорда очевидний, — каже дружина Олександра Дишленка вчителька Галина Василівна. — Раніше він рахував тільки до тридцяти. Тепер розв’язує вправи з цифрами до вісімдесяти. Такого учня справді можна садити за парту.

Син Віталій подарував цуценя батькові на день народження. Батько — інвалід-візочник. Уже понад двадцять років після травми на виробництві пересувається тільки так. Тому доглядати собаку частіше доводилося пані Галині. Змалку песика поселили в кімнаті. «Син тоді навчався в університеті. Коли навідувався на вихідні чи на канікули, бачив, що на моїх плечах і корова, і кури, і город, а тут ще й собака під ногами плутається. Не раз казав, що продасть. Але я не погоджувалася. Так Лорд і залишився у нас».

Пан Олександр виготовив спеціальну табличку з цифрами і математичними знаками. Лорд у відповідь подає стільки «гав!», якою має бути відповідь. Чи помиляється? Буває — схоже, надто поспішає. На прохання господаря полічити ще раз — виправляє помилку. За кожну правильну відповідь Лорд отримує щось смачненьке: шматок ковбаски чи цукерку.

Господар просить свого учня продемонструвати свої здібності, показуючи йому на табличці одну з вправ: 8х6:3-8. Собака у відповідь гавкає вісім разів.

— Коли Лорду було сім місяців, я побачив по телевізору передачу про те, що собака здатна рахувати, — розповідає Олександр Петрович. — До того помітив, як пес добре розуміє, про що саме з ним говорять. Наприклад, подавав ту річ, яку просив. А вчити починав на пальцях. Показував один палець і вголос повторював: «Один», — і так далі. Собака у відповідь гавкав стільки разів, скільки чув на словах і бачив пальців. Рахувати до десяти Лорд навчився дуже швидко. Потім спробував давати йому письмові завдання.

— Він ще й має задатки артиста, — каже пан Олександр. — Я на це звернув увагу, коли приходили колядники. Діти співали, а він стояв поруч і затягував мелодію.

Лорд тільки на вигляд грізний, насправді доброзичливий до гостей. Разом із господарями радіє або сумує, коли бачить, як щось у них негаразд.

— Справжній друг і помічник, тільки говорити не вміє, а розуму в цій голові — палата, — каже господар, погладжуючи Лорда.

 

Теплицький район 

Вінницької області.

Фото автора.

Олександр Дишленко під час занять математикою зі своїм чотирилапим другом.