У  Луганську відбулася презентація оригінальної книжки для дітей «Вони були такими звичайними». Це нетрадиційний погляд на підпільну молодіжну організацію «Молода гвардія». Оригінальність книги в тому, що факти і події історії викладено, точніше, зображено у вигляді малюнків. Автор ідеї і видавець «диковинки» народний депутат України Віктор Кирилов.

Спочатку йшлося про створення коміксів про «Молоду гвардію». Але люди старшого покоління засудили такий варіант. Педагоги, до речі, його не виключали. Історія в малюнках, казали вони, буде доступнішою і цікавішою для нинішніх школярів.

І ось книга вийшла і сподобалася дітлахам і ветеранам. Створили її чотири автори: студент Артем Фесенко й інженер Володимир Камінський готували малюнки, журналіст Сергій Прасолов писав тексти, а сам Віктор Кирилов працював з архівними матеріалами.

Краснодонське молодіжне підпілля, яке увічнив у своєму знаменитому романі Олександр Фадєєв, сучасне підростаюче покоління сприймає як легенду. Адже дитині важко зрозуміти, що молодогвардійці не були «суперменами». І стали героями тільки тому, що боролися «за честь і гідність своєї батьківщини». Про все, що відбувалося понад 60 років тому, сьогодні слід пояснювати з врахуванням «погоди» за вікном...

А тому не треба дивуватися, якщо книгу в малюнках, видану українською і російською мовами, введуть до шкільної програми.

Луганськ.