Вінницький обласний центр зайнятості населення зафіксував випадки масового звільнення з роботи трудівників у деяких новостворених агроформуваннях. Протягом останніх місяців безробітними стали 513 працівників агрофірми «Агротех» з Могилева-Подільського (268 з них уже зареєструвалися у службі зайнятості). Така сама участь спіткала 173 селян із виробничого кооперативу «Дружба» Гайсинського району. Змушені шукати роботу 136 аграріїв із СТОВ «Поділля», що у Барському районі.
За словами директора центру Володимира Басюка, вперше за багато років рівень безробіття в сільській місцевості вищий, ніж у місті. Хоча раніше все було навпаки. Реєструватися на біржах селяни почали відтоді, як господарями колишніх КСП стали приватні власники. Хоч як прикро, на вулиці опиняються не тільки ледарі чи пияки. Через дефіцит техніки без роботи залишаються досвідчені механізатори. А зменшення поголів’я тварин призвело до скорочення працівників ферм.
Юридична неграмотність більшості сільського населення, а також відсутність у селах юридичних консультацій не дає можливості захистити свої права навіть у випадку незаконного позбавлення роботи. Як стверджує співрозмовник, попервах звільнені селяни навіть не реєструвалися у центрах зайнятості населення. Одні просто не знали про існування такої процедури, іншим важко дістатися районного центру: не з кожним селом є тепер автобусне сполучення.
За прогнозами фахівців, найближчим часом кількість безробітних у сільській місцевості збільшиться. Зазвичай узимку роботи на селі меншає. Не дивно, що вінницькі селяни, особливо молодь і середнє покоління, дедалі частіше вирушають на заробітки до великих міст — Києва, Москви, Санкт-Петербурга...
 
Вінницька область.