Минулий аграрний тиждень пройшов під знаком солодкого. Уряд з останніх сил спробував загнуздати цукровий ринок, що, врешті-решт, втілилося в засідання Кабінету Міністрів, присвячене, зокрема, і цій темі. Ринок, слід сказати, геть відбився від рук і вийшов із-під контролю — лишається тільки запроваджувати надзвичайний стан. У процесі цукроваріння, як завжди, не обійшлося без підніжки з боку небесної канцелярії. Через відсутність буряків з причини дощів зупинилося понад двадцять цукрових заводів. Це майже п’ята частина з пущених підприємств. У національній асоціації «Укрцукор» б’ють на сполох: у більшості регіонів, які масово сіють коренеплоди, опади не припиняються ось уже кілька тижнів, що не дає змоги аграрникам вивозити буряки з полів. Певна річ, впали обсяги виробництва солодкого піску. На заводах його зварили поки що майже 500 тисяч тонн — на 20 відсотків менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Якщо не припиняться дощі, фахівці прогнозують зупинку дедалі більшої кількості переробних підприємств.
Але найбільш хвилюючим моментом на засіданні була інша проблема: «боротьба» з так званими перехідними запасами солодкого піску, який накопичено на складах заводів з минулого і навіть позаминулого років. Його, за різними оцінками, — до півмільйона тонн. Навіть людям, далеким від переробки буряків, зрозуміло, як сильно тисне така кількість «зайвого» цукру на внутрішній ринок. Обвал цін на стратегічний продукт у цьому разі неминучий. Свого часу уряд, аби не допустити різкого здешевлення цукру, зафіксував відпускні ціни на нього на рівні 2 гривні 37 копійок за кілограм і передбачив штрафні санкції для підприємств-неслухів, котрі продавали цукор дешевше. Але всупереч бажанням урядовців солодкий пісок уперто не хотів продаватися за підвищеними цінами і накопичувався на складах переробних підприємств. Врешті-решт, в уряді змушені були змиритися з провалом політики фіксування цін в галузі і наказали цінам падати. Нова межа, нижче якої переробникам не можна опуститися у разі реалізації солодкого продукту, — 2 гривні 5 копійок за кілограм.
У Кабміні мають намір зробити ще один крок, спрямований на боротьбу з надлишками. Вирішено придбати цукор для закладення в резерв держави. На жаль, лише 25 тисяч тонн. Такі незначні обсяги закупок пояснюють браком коштів для цього. Хоча плани із «врятування» галузі від «зайвого» солодкого піску спочатку були значно грандіозніші. У лютому поточного року Президент видав указ, згідно з яким у Держрезерв мало бути закуплено 300 тисяч тонн цукру. Зокрема, Кабмінові доручалося зробити внутрішній ринок легше на 100 тисяч тонн цукру, звареного з буряків урожаю 2001 року. Держкомрезерм через відсутність грошей закупив тільки 10 тисяч тонн цієї продукції.
А от на зовнішньому зерновому ринку з’явилася оптимістична новина. Бразилія відновила імпорт нашої пшениці, припинений через виявлення в партії збіжжя грибка. Щоправда, ввозити колоскові там збираються на умовах додаткової ретельної перевірки. Високі аграрні посадовці заперечують український слід у справі появи в партії пшениці, яку відправляли до цієї латиноамериканської країни, грибка. Віце-прем’єр Леонід Козаченко висловив думку, що грибок потрапив туди під час транспортування, бо в нашій країні такий його різновид геть відсутній. Або трюми судна були недостатньо оброблені.