Футбол. Ліга чемпіонів. Перший груповий турнір. 4-й тур.
Група F. «Байєр» (Німеччина) — «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа). 2:1. Бабич, 45, Джуан, 67 — Пралія, 53.
«Олімпіакос» (Греція) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 2:3. Чутос, 70, Джорджевич, 74 — Блан, 21, Верон, 59, Скоулз, 84.
«Манчестер Юнайтед» — 12 очок, «Байєр» — 6, «Маккабі», «Олімпіакос» — по 3.
Група G. «Ланс» (Франція) — «Депортиво» (Іспанія). 3:1. Кулібалі, 61, Морейра, 79, Томер, 84 — Макай, 15.
«Мілан» (Італія) — «Баварія» (Німеччина). 2:1. Сержиньо, 11, Інзагі, 64 — Тарнат, 23.
«Мілан» — 12, «Депортиво» — 6, «Ланс» — 4, «Баварія» — 1.
Група H. «Барселона» (Іспанія) — «Локомотив» (Росія, Москва). 1:0. Франк де Бур, 76.
«Брюгге» (Бельгія) — «Галатасарай» (Туреччина). 3:1. Мартенс, 45+1, Верхейн, 72, Саетернес, 90+1 — Фабіо, 56.
«Барселона» — 12, «Брюгге» — 5, «Галатасарай» — 4, «Локомотив» — 1.
Група E. «Ньюкасл» (Англія) — «Ювентус» (Італія). 1:0. Гриффін, 62.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Фейєноорд» (Нідерланди, Роттердам). 2:0. Голи: Хацкевич, 16, Белькевич, 47.
«Динамо»: Рева, Пеєв, Гіоане, Гавранчич, Дмитрулін (Саблич, 77), Гусін, Хацкевич, Белькевич, Рінкон (Несмачний, 57), Каддурі, Шацьких.
«Фейєноорд»: Зутеб’єр, Сонг, ван Вондерен (Люрлінг, 39), Пауве, ван Харен (Ржонса, 56), Емертон (Бомбарда, 62), Лувенс, Оно, ван Пірсі, Буффель, Калу.
Попереджено: ван Вондерена, 36, Калу, 50, Люрлінга, 73.
Арбітр — Мерк Маркус (Німеччина).
23 жовтня. Київ. НСК «Олімпійський». 12 градусів. 70 000 глядачів.
Ось уже втретє приїздить до Києва німецький арбітр Маркус Мерк і щоразу приносить нашим командам щастя. В Лізі чемпіонів «Динамо» виграло в «Барселони» — 3:0, а національна збірна України здолала у відбірковому матчі чемпіонату Європи команду Росії — 3:2. І от тепер ще й перемога над клубом з Роттердама.
Але зрозуміло, що пан Мерк ніяким робом не допомагав нашому суперклубові. Він просто робив свою справу професіонально і кваліфіковано. Це динамівці дуже постаралися і стали ковалями власного успіху.
Олексій Михайличенко так і сказав:
— Нашим футболістам варто аплодувати. Вони заслужили на це. Діяти на суперсамовіддачі, на супербажанні, на суперможливостях може далеко не кожна команда. Звичайно, важко на такому рівні провести кожну зустріч, але ми неодмінно старатимемося. Гадаю, було помітно, що бажання наших гравців і їх настрій перевищували бажання і настрій суперника. Оце і стало, либонь, запорукою перемоги...
Наше самолюбство має тішити не тільки усвідомлення того, що перемогли діючого володаря Кубка УЄФА, а насамперед переконлива і впевнена гра «Динамо», котре продемонструвало добрий вишкіл за багатьма показниками.
Помітно ще, як хвилюється бразилець Рінкон, коли атакує. Однак до першого м’яча у ворота роттердамців безпосередньо причетний саме Діого. Це він у карному майданчику «Фейєноорда» заробив кутового. Його чудово виконав активний Каддурі. А Хацкевич «щічкою» ефектно вразив ціль — 1:0.
Тактика, якою скористалися динамівці, зрештою, паралізувала суперника. «Фейєноорд», який прибув до Києва вигравати, нічого серйозного в атаці так і не показав.
Про другий гол «Динамо» хочеться співати. Шацьких, який зіграв цього разу просто блискуче, був піднощиком «снарядів», відпрацьовував успішно по всьому полю. Отримавши м’яча на правому фланзі, він вискочив на оперативний простір і віддав бездоганну передачу на Белькевича, котрий діяв холоднокровно, красиво і головне влучно — 2:0. От і все!
А потім були розмови по гарячих слідах.
Берт ван Марвійк, тренер «Фейеноорда»:
— «Динамо» — дуже добре організована команда, що справді вміє грати в футбол. Ми спробуємо заспокоїти наших гравців, проаналізуємо матч і зробимо висновки з цієї поразки. Вкрай засмучені сьогоднішнім результатом. Тепер нам дуже складно буде завоювати путівку до наступного групового турніру. Два матчі, що залишилися, постараємося виграти. Хоча зробити це буде непросто.
Олексій Михайличенко, тренер «Динамо»:
— Перед кожною грою ми налаштовуємося тільки на максимальний результат, незалежно від турнірного становища. Тому сьогодні з перших секунд команда боролася на кожному сантиметрі поля, за кожного м’яча. А коли за таких умов вдається використати ще й індивідуальну майстерність, то й результат виходить позитивний.
— Чим ви намагалися здивувати нідерландців?
— Не таїна, що «Фейеноорд» на виїзді віддає перевагу грі на контратаках. Ми також полюбляємо таке. Хоча правильніше — любимо діяти від оборони. Особливо розраховували на швидкі дії на флангах, де маємо жвавих Каддурі та Пеєва. Сподівалися також на дуже гостру, на межі офсайду, гру не тільки Шацьких, а в окремих моментах — й Рінкона та Белькевича. Багато що залежало від того, як швидко зможемо перейти від оборони до атаки. Сказати, що це нам завжди вдавалося, мабуть, буде неправильно. Але траплялися моменти, коли ці контратаки чітко окреслювалися.
А оборона «Фейеноорда» таки поступалася у швидкості нашим форвардам. Напевно, дуже вплинув на хід гри досить швидкий гол. Стало зрозуміло, що «Фейеноорду» доведеться перебудовуватися. Отож наш суперник програв передусім тактично. Адже, діючи від оборони за рахунку 0:1, важко розраховувати на позитивний результат. А що вся команда (підкреслюю це) відпрацьовувала дуже добре не тільки в атаці, а й в обороні (це стосується і Шацьких, який завжди так діє, і Рінкона, і Белькевича), то ми повинні були мати шанси для контргри. Це й підтвердила друга половина поєдинку. Попри загальне напруження в ньому, в нашому карному майданчику, гадаю, особливої гостроти не спостерігалося. Це заслуга і Гавранчича, і Дмитруліна, і Гіоане, і Хацкевича, і Гусіна — вони взагалі не дали жодного простору для атак гравців «Фейеноорда».
— Після цієї перемоги можна казати про турнірні перспективи «Динамо»?
— Говоріть, будь ласка, а ми готуватимемося до наступної зустрічі...
Ігор Суркіс, президент ФК «Динамо» (Київ):
— Команда показала добру гру, величезне бажання перемогти. З виходом на поле Дмитруліна та Белькевича дії команди посилилися загалом. Результатом я, футболісти, тренери задоволені. Однак уся боротьба ще попереду, і все залежить тільки від нас.
— Попереду гра з «Ньюкаслом», чого чекаєте від неї?
— Якби «Ньюкасл» сьогодні не виграв, то втратив би всі шанси. Однак англійці взяли гору над «Ювентусом». Тому зостається чимало запитань. Не приховую, що чекаю на гідну гру нашої команди наступного вівторка. І головне — результату. Вже в Англії ми можемо вирішити всі проблеми з виходом до наступного раунду Ліги чемпіонів. Щоб не відкладати серйозні справи на останній тур, коли вдома прийматимемо «Ювентус».