Майже 3 мільйони справ протягом року розглядають у судах нашої країни. А це означає, що щорічний обсяг справ порівняно з 1996 роком — роком прийняття Конституції України, збільшився на 1 мільйон. Про це повідомив голова Верховного Суду України Віталій Бойко на V з’їзді суддів України, який відбувся вчора в Києві.
Проблеми, обговорені на з’їзді, як завжди, стосувалися матеріально-фінансового, кадрового та законодавчого забезпечення діяльності судів та суддів, а їх в Україні відповідно 837 та 5552 (за штатним 7516).
Хоча за роки, що спливли після прийняття Конституції України, державним бюджетом втричі збільшено планові показники фінансування судової системи, жодного року, як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, суди не отримували фінансування сповна. Це призвело до того, що лише 349 приміщень місцевих судів придатні для відправлення правосуддя, 36 приміщень перебувають у аварійному стані.
Великі надії судді покладають на Верховну Раду, яка нині обговорює проект бюджету на наступний рік та деякі податкові законопроекти, що дадуть змогу знайти додаткові кошти на соціальні програми і, можливо, фінансування судової системи України.
Невдоволення суддів, окрім фінансування, стосувалося і законотворчості Верховної Ради, яка, на їхню думку, не завжди враховує реальну ситуацію. Сьогодні суди завалені справами про порушення правил дорожнього руху через внесені зміни в кодекс про адміністративні правопорушення. А це впливає на термін їх розгляду, значно збільшує навантаження на суддів та зменшує якість прийнятих рішень.
З’їзд затвердив положення про раду суддів, кодекс професійної етики суддів, обрав членів вищої кваліфікаційної комісії суддів, призначив членів Вищої ради юстиції.