Уже стали доброю традицією зустрічі Голови Верховної Ради з представниками правосуддя. На жаль, відзначив напередодні з’їзду суддів глава парламенту Володимир Литвин, сьогодні люди здебільшого бояться системи правоохоронних органів і судочинства, вбачаючи в них лише каральний орган. Тому потрібен психологічний перелом у свідомості людей, щоб вони побачили у судовій гілці влади захист своїх прав і свобод.
Володимир Литвин наголосив, що парламент заборгував перед судовою гілкою влади. Ще треба прийняти низку кодексів. І не лише для того, щоб виконати зобов’язання України перед Радою Європи, а й щоб сприяти розвиткові та реформуванню судової системи.
Глава парламенту нагородив почесними грамотами Верховної Ради, медалями «10 років незалежності України» та іменними годинниками Голову Верховного Суду України Віталія Бойка, заступників голови та суддів Верховного Суду, Вищого Господарського суду та місцевих судів. Новообраний Голова Конституційного Суду України Микола Селівон пообіцяв, що КС у своїй подальшій діяльності керуватиметься лише Основним Законом України, зробить відповідні висновки з недоліків своєї попередньої роботи, щоб за допомогою всіх державних інститутів, у тому числі й судової гілки влади, зробити нашу державу демократичною і правовою. Голова Верховного Суду Віталій Бойко, повноваження якого, згідно з Конституцією України, вже закінчилися, подякував главі парламенту за увагу до проблем вітчизняного правосуддя і відзначив, що заборгованість парламенту перед судовою гілкою влади треба компенсувати, не лише врахувавши у держбюджеті на наступний рік усі потреби судочинства, а й прискоривши прийняття законодавчих актів, які покликані реформувати судову систему України.