Уранці минулої середи службовці Харківської облдержадміністрації вийшли на роботу. Щоправда, не всі можуть зайнятися звичними справами. Одні прибирають сміття, інші з жахом розглядають попелища, де раніше були їхні затишні кабінети. Проросійської блокади не спостерігається. Поменшало і міліції. Схоже, від цієї безглуздої війни вже стомилися всі.

Починаючи з неділі, у ході заворушень у Харкові постраждали 48 людей, повідомив голова Харківської облради Сергій Чернов. За його словами, госпіталізовано двох правоохоронців: майора міліції Червонозаводського району з тяжкими травмами голови, він перебуває у відділенні нейрохірургії, а також курсанта третього курсу Академії внутрішніх військ. У нього кинули світло-шумову гранату, яка вибухнула під бронежилетом, завдавши опіків та серйозно ушкодивши внутрішні органи.

За попередніми оцінками, шкоду, заподіяну будівлі Харківської облдержадміністрації, можна оцінити приблизно в 10 млн. грн. Пошкоджені вікна, вибито багато дверей, постраждала офісна техніка, «піднявся» паркет, фасад і стеля внутрішніх коридорів у кіптяві від пожежі, не кажучи вже про вщент випалені приміщення. Чергова сесія облради призначена на 24 квітня, і на ній може бути розглянуто питання про виділення коштів на ремонт. Крім цього, планується залучати кошти спонсорів.

Чи надовго це затишшя — не береться прогнозувати ніхто. Пізно ввечері у вівторок, після масових арештів, у центрі Харкова сталися чергові зіткнення. Мітингувальники почали атаку на автобуси із правоохоронцями. Три з них проїхали практично безперешкодно, останній люди стали розгойдувати, бити вікна й проколювати шини. Міліціонери змушені були захищатися щитами. Каміння летіло не тільки в автобус, а й у припарковані машини. До відомих вимог мітингувальників про проведення в області референдуму щодо федералізації додалася й нова — негайного звільнення затриманих напередодні вночі спільників.

Пізніше кількасот мітингувальників кинулися з площі Свободи до воріт держадміністрації з тильного боку, намагаючись прорвати міліцейську оборону та зламати  огорожу.

Цього ж дня відбулася й перша зустріч кандидата в президенти Михайла Добкіна з виборцями в його рідному місті.

— Я вважаю, що з тими лідерами, які народилися на стихійних мітингах на південному сході України, потрібно проводити круглі столи й домовлятися.

Добкін також заявив, що він негативно сприймає ідею створення Харківської народної республіки. «Харківська область — невід’ємна частина України. У центральних органів влади має залишитися тільки кілька зон відповідальності — армія, охорона кордону, митниця, національні інфраструктурні проекти. Всі інші повноваження повинні бути передані на місця. Зокрема, у регіонах має бути самостійна гуманітарна політика.

Коли верстався номер. Київський районний суд Харкова штурмують прихильники затриманих напередодні в Харківській облдержадміністрації активістів федеративного устрою України. Тут, за наявною інформацією, має розпочатися попередній судовий розгляд обвинувачень та обрання запобіжних заходів для затриманих.

На територію суду пікетників не пустили. Вони намагалися прорватися через ворота, але не змогли подолати міліцейські кордони. Однак достовірної інформації про те, доправили затриманих до суду чи будуть вони доставлені сьогодні, і чи стане суд розглядати висунуті проти них обвинувачення, поки що немає. Учасники пікету вимагають, щоб до них вийшов представник суду і прояснив ситуацію. В акції, зокрема, бере участь перший секретар Харківського обкому Компартії Алла Александровська.