«Голос України» двічі, 21 березня та 8 вересня минулого року, писав про мотоплуг для обробітку невеликих земельних ділянок, який ми виготовили з моїм батьком. Ним зацікавилися спеціалісти «Мотор-Січі» і визнали придатним для використання на сільських та дачних садибах. Але історія з другом-мотоплугом дістала ще одне цікаве продовження.
Його оглянули також і випробували в роботі фахівці Дніпропетровського транспортного університету. І несподівано порадили оснастити ще й навісною мотокосаркою. Адже приватним господарям доводилося в значних обсягах заготовляти сіно, а косити його звичайною косою — діло нелегке.
За основу взяли конструкцію роторної косарки — простої і надійної в роботі. Але збільшили діаметр робочого диску (ротора) до 900 мм, і вважаємо це своїм досягненням. Бо наша ротор-«коса», досягаючи менших, ніж на існуючих великих косарках обертів, бездоганно зрізає травостій. Якщо казати образно, ми фактично повернулися до звичної і старої дідівської коси, але зробили її механічною.
Отож не все, винайдете нашими пращурами, безнадійно відстале. Якщо його пристосовувати до сучасних досягнень техніки, інколи справді виникають оригінальні рішення та агрегати.
Запоріжжя.