У жодному районі Криму не розрахувалися повністю з селянами за оренду земельних паїв.

Нині виплачено лише 53,5 мільйона гривень з майже 110 мільйонів цьогорічної орендної плати. З 187,6 тисячі укладених договорів розрахунки за належним коефіцієнтом 2,465 здіснюють трохи більше половини сільгосппідприємств. У Первомайському районі таких «аж» 2 відсотки, в Ленінському — 11, Білогірському — 16. У 82-х розраховуються ще за позаминулорічними мірками, в 54-х не застосовують ніяких коефіцієнтів індексації вартості землі.

Ще менше виплачено за оренду майнових паїв. Нараховано 1071,2 тисячі гривень, а видали лише 215,5 тисячі. В Совєтському районі тільки кожен сотий одержав плату за майно, а в Бахчисарайському, Нижньогірському та Первомайському до розрахунків ще не приступали. Для багатьох колишніх членів реформованих КСП досі навіть не затверджені індивідуальні майнові паї. Найнижчий відсоток видачі сертифікатів у Нижньогірському, Білогірському і Красноперекопському районах.

Схоже, наказ міністра АПК і голови Рескому земельних ресурсів Криму усунути ці недоліки до листопада орендарі не виконають. Адже нагромадилися й давнішні непроплати. На колегії аграрного міністерства автономії вирішено захищати кожного власника земельних і майнових паїв. А з винуватцями порушення указів про додаткові заходи з соціального захисту селян і дотримання їхніх майнових прав ухвалено «розібратися» персонально.

Крим.