Одного разу на сторінках журналу «Німеччина» прочитав повідомлення про те, що в різних куточках нашої планети налічується 118 населених пунктів під назвою Берлін. У США, наприклад, їх аж 26! Є вони і в Латинській Америці, Австралії, Новій Зеландії, інших країнах. А в Колумбії так називають навіть одну зі шкіл і... в’язницю.
Відомий у світі фотомайстер Гаррі Гампель, котрий живе в німецькому Берліні, зацікавився тезками своєї рідної столиці і вирушив у далеку мандрівку з фотокамерою, щоб увічнити їх на фотоплівці. Зробив тисячі кадрів і цілу низку відкриттів. Це він виявив церкву під назвою Берлін. А берлінці з Коста-Ріки і канадської провінції Нова Шотландія поцікавилися у фотомайстра, чи знає він про них. Знає! Даючи інтерв’ю журналістам, Г. Гампель заявив, що має намір вирушити у Західну Антарктиду, щоб знов з фотокамерою піднятися на вулкан Маунт-Берлін, подолавши висоту майже 3500 метрів. Тоді Гаррі Гампель сказав: «Це буде абсолютна кульмінація моєї берлінської серії». Одне слово, він ставив крапку на своїх пошуках.
Ні, пане Гаррі, ви поспішили. Відкриття не закінчилися. Той-таки журнал «Німеччина» підказував, що вдалося знайти ще населені пункти під назвою Берлін в азіатській частині Росії і на українському Кримському півострові. Але ж і це не все! От і хочу повідомити через «Голос України», що й на Львівщині, в Бродівському районі, також є малопримітне село Берлін, хоча засноване воно дуже і дуже давно.
Чому ж про цей Берлін мало хто знає? Річ у тім, що одразу після другої світової війни його перейменували. Але фронтовики-ветерани і колишні партизани із з’єднання Наумова досі пригадують, як визволяли цей Берлін і жартували: «До великого німецького Берліна ще далеченько, то хоч випробуємо свої сили на цьому населеному пункті». І хоча Берлін на Бродівщині маленький, проте за нього точилася така бійка, що він не раз переходив з рук у руки. Адже село опинилося в зоні відомого в історії минулої війни Бродівського «котла», і кожна точка вважалася важливою, стратегічною.
Швидкі на руку керівники визволеного району вирішили, що назва Берлін асоціюватиметься з гітлерівцями-загарбниками, ранитиме серця людей. І потурбувалися про те, щоб викреслити з їхньої пам’яті цю назву.
Село нарекли Хмільовим. З цим новим ім’ям і жило та трудилося воно десятки літ. Тут, до речі, спеціалізувалися на вирощуванні хмелю для пивоварної промисловості. Попит на нього завжди був високий. Він ішов навіть на експорт і, хтозна, чи не сприяв виробництву й загальновідомого баварського пива?
Щойно Україна стала самостійною державою, селяни у Хмільовому порушили питання про повернення старої назви. Минали літа. Питання вивчали, обговорювали, і, нарешті, влада пішла назустріч людям. Так на Бродівщині відродився Берлін. Отже, на карті Гаррі Гампеля можна заповнити ще одну прогалину.
Львів.