Двадцять шість спеціалізованих автомобілів «швидкої» отримав Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Вінниччини. Транспорт придбано за кошти держави у рамках національного проекту «Вчасна допомога».
— Важливо, що на автомобілях встановлено обладнання кращих світових виробників, — каже головний лікар Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза. — Найперше завдання — навчити персонал користуватися цим устаткуванням, щоб у разі необхідності надавати допомогу пацієнтам так, як це роблять наші колеги за кордоном.
Парк автомобілів центру екстреної медичної допомоги протягом останніх років збільшено вдвічі. Нині він налічує майже двісті одиниць транспорту. Крім автомобілів «швидкої», фахівці центру мають у своєму розпорядженні дві одиниці санітарної авіації — літак Ан-2 і гелікоптер Мі-2. Вінниччина — один з чотирьох регіонів, де триває пілотний проект реформування медицини. За рахунок збільшення фінансування медичної галузі створено єдину оперативно-диспетчерську службу, що об’єднує шість станцій швидкої допомоги та 50 пунктів. На базі районних лікарень з’явилося 26 відділень екстреної медичної допомоги. Завдяки новій схемі роботи прибуття бригад на виклик протягом десяти хвилин у місті становить 88,7 відсотка, у сільській місцевості норматив у 20 хвилин дотримано у 83,5 відсотка від усіх викликів.
 
Виробники влаштують ярмаркування
 
П’ятдесят суб’єктів господарювання Вінниччини реалізуватимуть свою продукцію на Великодніх ярмарках, що відбудуться у суботу в обласному центрі і всіх 27 районах області.
— Мета таких торгів — запропонувати напередодні свята мешканцям Вінниці і райцентрів продукцію за цінами виробника, — каже заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко. — До участі в них буде залучено агропідприємства, птахокомбінати, суб’єктів господарювання у сфері виробництва продовольчих товарів, торгівлі, ресторанного господарства та підприємства споживчої кооперації.
У Вінниці ярмарок з продажу сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів відбудеться біля торговельного комплексу «Дастор». У райцентрах місця для торгівлі визначила місцева влада.
 
Віктор СКРИПНИК.