Направив документи для отримання пенсії за особливі заслуги. Пройшло вже чимало часу, але відповіді немає. Чи передбачено терміни для розгляду документів?
Іван КОВАЛЬЧУК. 
с. Світлогірське 
Кобеляцького району
Полтавської області.
 
Порядок призначення «особливих» пенсій та коло осіб, що мають право на їх отримання, визначається Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Клопотання про призначення пенсій за особливі заслуги порушується Президентом України, Головою Верховної Ради України, Прем’єр-міністром України, міністрами та керівниками інших центральних органів виконавчої влади, Головою Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головами обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій, головами обласних, Київської і Севастопольської міських рад, до яких особи, що мають право на таку пенсію, подають копії документів, що підтверджують особливі заслуги та трудовий стаж; копію довідки медико-соціальної експертної комісії про інвалідність (для осіб, визнаних інвалідами), про сімейний стан, заробітну плату (якщо особа одержує пенсію, також довідку про її вид та розмір) та довідку про розмір пенсії, на яку особа має право відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення». На підставі наданих документів спеціально створена при Кабінеті Міністрів Комісія з встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною розв’язує питання про призначення пенсії чи відмову в цьому.
Відповідно до статті 9 даного закону клопотання про призначення пенсії за особливі заслуги підлягає розгляду комісією в місячний термін з дня подання документів до неї. 
Наталя ГЕЛЕТКО.