Чи все ми знаємо про своїх дітей? Про їхнє життя-буття у школі, стосунки на вулиці, уподобання та інтереси...

Ми не в змозі захистити їх від тиску дорослого стереотипу. Дехто з дітей охоче перевтілюється у псевдогероїв телеекрана і реально програє зі своїми ровесниками чи меншими за себе ситуації з елементами насилля, приниження, страху. Але це — квіточки. Ягідки, коли доходить до скоєння злочину.
У наших школах є щось на зразок армійської дідівщини. Шантаж під гаслом «Дай списати, бо наб’ю»... Вимагання грошей, цигарок...
Моя сусідка якось зауважила, що завдяки своєму синові допомогла подрузі покласти край збиткуванню над її десятирічним сином.
— Почалося з того, що мій майбутній першокласник одного дня забіг з прогулянки додому вкрай стривожений, переляканий, і рішуче заявив, що в таку школу він ходити не буде. З’ясувалося, він був свідком, як у його товариша, погрожуючи, вимагали кругленьку суму.
— Ти винен 120 гривень. Де візьмеш?
— У мами.
— Правильно. Дивись, не принесеш...
Мама — приватний підприємець. У неї вдома частенько «ночувало» по кілька тисяч гривень. Те, що вона недораховувалася якоїсь суми, її особливо не тривожило. Але на синочка не грішила. І лише після того, як їй вказали на крадія, почала вимагати пояснень. У відповідь десятирічний син кинув у розпачі: «А ти знаєш, що буває, коли вмикають лічильник?».
Батько хлопця з олімпійським спокоєм радив дружині не втручатися, мовляв, нехай самі розбираються. Та все-таки якось подружжя відвідало сім’ю рекетира. Там почули: «Чого ж ви раніше нічого нам не казали?».
Інший випадок. Ще жахливіший. Хлопчик вирішив відшкодувати розтрачені ним кошти, зібрані класом на підручники. Вибравши жертвою восьмилітнього сусіда, у батьків якого водилися гроші, зловмисник запросив його на риболовлю. Там завдав йому п’ять ножових поранень. Коли збагнув, що накоїв, утік, забувши про ключі, заради яких і вчинив злочин. Проте одразу подбав про алібі: ходив по людях і розпитував, чи хто не бачив товариша, з яким хоче у футбол пограти.
— Якби дитина померла, ми навряд чи знайшли б злочинця, — говорить начальник відділення кримінальної міліції у справах неповнолітніх Ірпінського МВ ГУМВС у Київській області Дмитро Баранчук. — Бо одразу стали шукати маніяка.
Згодом з’ясувалося, що в малолітнього зловмисника — нормальна сім’я, батьки...
Але що в даному разі означає «нормальна сім’я»? Така, в якій не п’ють, не гуляють?..