Чи відповість Генеральний прокурор затриманому Матицину?
Минуло майже півтора місяця від дня затримання колишнього керівника компанії «Укртатнафта» Володимира Матицина. Прокуратура, яка веде слідство, попри активні дії захисту затриманого, не вважає за можливе його звільнення. Адвокати тим часом доводять необгрунтованість обвинувачень. Днями сам Матицин надіслав Генеральному прокуророві країни Святославу Піскуну листа, в якому прагне довести, що у слідства немає підстав підозрювати його в незаконній діяльності, а в нього самого не було мотивів для цієї діяльності...
То що стоїть за «справою Матицина», людини, котра рік тому пішла з посади керівника компанії і втратила вплив на неї? Екс-керівник «Укртатнафти» висловлює свою версію: його підозрюють у бажанні відновити вплив у компанії і, скориставшися цим впливом, допомогти зарубіжним акціонерам отримати повний контроль над підприємством. Зокрема, Матицин наводить заяви представників Фонду держмайна України про причини зриву зборів акціонерів ЗАТ «Укртатнафта», призначених на 17 вересня. Представники фонду (хоча й анонімно) кажуть про бажання татарської сторони поновити Матицина на посаді голови правління ЗАТ «Укртатнафта» і про начебто планований продаж ним 18% акцій «Укртатнафти» російській стороні — «Татнафті».
Категорично заперечуючи такі твердження, Матицин нагадує Генеральному прокуророві про те, що він уже більш як рік не працює на «Укртатнафті», бо є пенсіонером. «Від моменту виходу на пенсію я відійшов від справ, не маю жодного впливу на процеси навколо «Укртатнафти», — повідомляє він.
При цьому, стверджує Матицин, він ніколи не володів жодною акцією ЗАТ «Укртатнафта». Зокрема, ні прямо, ні опосередковано, каже екс-керівник «Укртатнафти», він не був зв’язаний з акціонерами «Укртатнафти» —компаніями «Sea Group Іnternatіonal» та «Am Ruz Tradіng», які володіють згаданими 18% акцій підприємства, і тому твердження про його причетність до можливого продажу цих акцій видаються більш, ніж перебільшеними.
«Я не маю жодного стосунку до продажу акцій цих компаній. Мені нічого не відомо про наміри татарської сторони щодо зміни керівництва ЗАТ «Укртатнафта», від моменту мого звільнення з посади голови правління ЗАТ «Укртатнафта» ніхто ніколи не пропонував мені поновлення на цій посаді, я ні з ким не вів переговорів з цього питання, і таке поновлення не відповідає моїм намірам. Якщо справді підозри у причетності до вказаних питань стали причиною і метою найжорсткішого пресингу правоохоронних органів на мою адресу, то викликає подив необізнаність наших оперативних служб про справжній стан речей навколо «Укртатнафти», — пише В. Матицин. У зв’язку з цим він називає «непростимою помилкою людей у погонах» рішення про його переслідування. Виклавши ці обставини, колишній керівник «Укртатнафти» просить Генерального прокурора вжити заходів до поновлення законності».
Чи відповість Генеральний прокурор Володимирові Матицину? Очевидно, він має право проігнорувати лист, бо ніде в законі не сказано, що Генпрокурор зобов’язаний відповідати на всі листи, отримувані ним. То на що сподівається затриманий Матицин? Мабуть, на те, що хоча б люди, які зуміли створити щось серйозне в цій країні, досягли чогось у бізнесі або іншій сфері життя, зможуть розраховувати на те, що їх вислухають і спробують розібратися, хто правий, а хто винен.