Багато десятиліть мінеральні добрива вносили в грунт у великих кількостях. Одержуючи, зрозуміло, істотну віддачу гектара. Але легкорозчинні у воді калій і азот вимиваються з грунту, тим самим забруднюючи воду в річках та озерах. А фосфорні добрива, навпаки, зв’язуються наявними в землі іонами кальцію, магнію, алюмінію і заліза в недосяжну для рослин форму. Але головне, що все це відбувається на фоні катастрофічного зменшення в чорноземі гумусу — на 20—30 відсотків за останні сто років. А щоб відновити лише один процент цієї речовини, потрібні ті самі сто років. Як бути?
Проблему відродження родючості землі в Україні в найближчі роки можна вирішити впровадженням виробництва органічно-мінеральних добрив, які здатні найреальніше відновити органічний шар грунту. Без нього вже в найближчому майбутньому високих урожаїв нам не бачити. На основі природних матеріалів розроблено багато композиційних органічно-мінеральних добрив, що враховують і органічно-хімічні показники конкретних грунтів, і види вирощуваної продукції. Пропонується, зокрема, застосування гумату калію, який, з одного боку, дає можливість одержувати екологічно чисту й якісну сільгосппродукцію, а з другого — оздоровити грунт, поліпшити його структуру, підвищити вміст гумусу і відновити тим самим природну родючість сільгоспугідь.
Гумат калію виготовляється на основі торфу та бурого вугілля, являє собою темну рідину з вмістом гуминових кислот і має понад 30 елементів, необхідних для рослини.
Польові випробування показали, що застосування цієї речовини дасть змогу істотно підвищити врожайність: ярої пшениці — на 20—25%, озимої — 40—70%, моркви, кормового буряку — на 90—110%.
Україна має великі можливості для впровадження цієї технології. Наявні значні запаси торфу і бурого вугілля, є розроблені кар’єри з механізованими засобами видобутку і транспортування. У цьому плані вигідно відрізняється Житомирська область. У її північних районах розташовані торфобрикетні заводи. Використовуючи діюче обладнання, можна за короткий термін обладнати цехи з виробництва гумату калію.
Житомир.