Футбол. Чемпіонат Європи-2004. Відбірковий турнір. 2-й тур.
Група 1. Франція—Словенія. 5:0. Мальта—Ізраїль. 0:2. Франція — 6 очок, Ізраїль, Словенія — по 3, Мальта, Кіпр — по 0.
Група 2. Румунія—Норвегія. 0:1. Данія—Люксембург. 2:0. Данія, Норвегія — по 4, Румунія — 3, Люксембург, Боснія — по 0.
Група 3. Молдова—Чехія. 0:2. Білорусь—Австрія. 0:2. Австрія — 6, Нідерланди, Чехія — по 3, Молдова, Білорусь — по 0.
Група 4. Швеція—Угорщина. 1:1. Польща—Латвія. 0:1. Швеція, Латвія — по 4, Польща — 3, Угорщина — 1, Сан-Марино — 0.
Група 5. Ісландія—Шотландія. 0:2. Литва—Фарери. 2:0. Шотландія — 4, Німеччина, Литва — по 3, Фарери — 1, Ісландія — 0.
Група 7. Словаччина—Англія. 1:2. Македонія—Туреччина. 1:2. Туреччина — 6, Англія — 3, Македонія, Ліхтенштейн — по 1, Словаччина — 0.
Група 8. Андорра—Бельгія. 0:1. Болгарія—Хорватія. 2:0. Болгарія — 6, Бельгія — 3, Естонія, Хорватія — по 1, Андорра — 0.
Група 9. Італія—Сербія і Чорногорія. 1:1. Фінляндія—Азербайджан. 3:0. Італія — 4, Фінляндія, Уельс — по 3, Сербія і Чорногорія — по 1, Азербайджан — 0.
Група 10. Албанія—Швейцарія. 1:1. Грузія—Росія — поєдинок не завершився. На 40-й хвилині на стадіоні «Локомотив» у Тбілісі зникло світло. Ця зустріч повністю відбудеться пізніше. Швейцарія — 4, Росія —3, Албанія — 1, Ірландія, Грузія — по 0.
Група 6. Іспанія—Північна Ірландія. 3:0 (Бараха, 18, 88, Гуті 59).
УКРАЇНА—ГРЕЦІЯ. 2:0. Воробей, 51, Воронін, 90+1.
Україна: Рева, Лужний, Старостяк, Тимощук, Кормильцев (Ребров, 72), Гусін, Калиниченко, Серебренников (Воронін, 24), Зубов, Мороз (Радченко, 25), Воробей.
Греція: Нікополідіс, Сейтарідіс, Венетідіс, Дабізас, Деллас, Лакіс (Гіаннакопулос, 66), Загоракіс (Басінас, 69), Карагуніс, Харістеас, Тсартас, Нілолаїдіс (Врізас, 66).
Попереджено — Мороза, 23, Делласа, 82, Дабізаса, 88. Арбітр — Рене Теммінк (Нідерланди).
12 жовтня. Київ. НСК «Олімпійський». 3 градуси. 60 000 глядачів.
Матчі молодіжних збірних (U-21): Іспанія—Північна Ірландія. 1:0. Україна—Греція. 1:1 (Лисицький, 10 —Пападопулос, 10). Українці грали в такому складі: Руденко, Шевелюхін (Симоненко, 46), Шершун, Лисицький, Комарницький, Смалько, Березовчук, Наконечний, Бєлік, Ротань (Даниловський, 61), Гай (Кабанов, 74).
Слава Богу, неприємну традицію порушено. Нарешті збірна України виграла на полі головного стадіону країни, де не знала радості в турнірних матчах протягом трьох років. Якоюсь завороженою була ця арена, хоч плач.
— Ми дуже вдячні вболівальникам, — сказав радісний Леонід Буряк, який майже втратив голос, бо прокричав весь ігровий час (така вже тренерська доля). — Он скільки людей прийшло попри холоднечу. І їх внесок у нашу спільну перемогу величезний!..
Та не все так просто. Греки, з’ясувалося, надтвердий горішок. У дебюті вони захопили ініціативу, намагаючись забити швидкий гол і зламати суперника.
У нас, як на гріх, гра попервах не клеїлася, ніяк наші хлопці не могли «зачепитися» за м’яча. А під кінець тайму гості й поготів притиснули господарів до їх воріт. На щастя, впродовж усього поєдинку блискуче, іншого слова не дібрати, діяв Віталій Рева. Буряк так і сказав: це був, либонь, найкращий матч талановитого голкіпера київського «Динамо».
Утім, не можна стверджувати, що протягом першої половини українські футболісти не докладали зусиль. Вони грамотно оборонялися і дуже гостро контратакували. Принаймні тричі були близькі до успіху.
Другий тайм був зовсім інший. Наші перебудувалися і діяли лише від оборони. Греки цю наживку заковтнули і кинулися стрімголов уперед. Та українці дуже чітко й пильно грали позаду, звівши нанівець небезпечні моменти біля своїх воріт. А от у нападі шансів у нас було значно більше. Двома з них підопічні Буряка успішно скористалися. Вперше — одразу після перерви. Чудово, майстерно зіграв Воробей, котрий прийняв м’яча у карному майданчику гостей, технічно обробив його і потужно та ефектно пробив — 1:0!
Через дев’ять хвилин донецький форвард міг зняти всі питання одним махом. Вони вдвох із Вороніним вийшли на одного захисника. Гравець «Майнца» діяв дуже грамотно — точно і головне вчасно віддав донеччанинові, якому залишалося одне — миттєво пробити. Однак Воробей обрав не найкраще рішення —пішов на зближення з воротарем і програв. Тож до останніх хвилин матчу напруження не спадало. І його блискучим ударом розрядив невтомний дебютант. Його вивели на «побачення» з воротарем, і Андрій розпорядився ситуацією холоднокровно й майстерно —2:0. Цілком заслужений успіх України!
Дуже вагомий внесок у загальну перемогу зробив капітан нашої збірної Олег Лужний. Йому неабияк кортіло поспілкуватися зі своєю матусею, яку він давно не бачив. Однак лондонський «канонір» люб’язно дав коротеньке ексклюзивне інтерв’ю для «Голосу України».
— Безмежно щасливий, — сказав він. — Сьогодні ми були колективом, сім’єю, яка боролася не шкодуючи сил. Ми здолали дуже непростого суперника. Треба сказати відверто: не все виходило, як хотілося. Однак у підсумку маємо чудовий результат. Цей виграш, вважаю, дуже престижний. Він, безперечно, додасть авторитету нашій збірній.
Отто Рехагель, німецький тренер греків, нічого нового не розповів журналістам. Ті й самі все бачили. Він похвалив свою команду за перший тайм. Пошкодував, що вона на початку другої половини наразилася на українську контратаку. Надалі всі спроби зрівняти рахунок виявилися марними. Українці були дуже чіпкі й агресивні в єдиноборствах. Зрештою, за словами пана Рехагеля, його футболісти не витримали такого тиску й оголяли свої тили.
Леонід Буряк висловив сподівання, що гра глядачам сподобалася. Він подякував гравцям за самовідданість, високу свідомість і відповідальність.
— Леоніде Йосиповичу, а чим зумовлені швидкі заміни Серебренникова та Мороза?
— На жаль, вони були вимушені. У Серебренникова заблоковано коліно. Либонь, потрібна операція. Щоб зробити її в Києві, необхідний дозвіл керівництва клубу «Брюгге». У разі відмови Сергій сьогодні полетить до Брюсселя. Мороз потягнув задню поверхню стегна і вибув з наших лав принаймні на двадцять днів.
— Чи сподобалася вам гра Лужного в центрі оборони?
— Олег — професіонал найвищого класу. І йому байдуже, де грати. На будь-якому місці він діє відмінно.
— Ви довірили місце на полі Вороніну, що, як з’ясувалося, було виправдано. Либонь, хлопець із найкращого боку показав себе на тренуваннях?
— Воронін дуже добре грає тепер у Німеччині за свій клуб. Ми навіть хотіли випустити його у стартовому складі. Але це був перший матч молодого футболіста за збірну, і шкода було кидати його в таку «м’ясорубку». Отож планували випустити Андрія після перерви. Проте обставини змусили зробити це значно раніше. Воронін —дуже перспективний, амбіційний виконавець, котрий зіграв у дебютній для себе зустрічі напрочуд успішно.
— Чи допомогли вам у сьогоднішньому матчі поради Олега Блохіна?
— Справді, ми домовлялися, що я йому зателефоную. Однак телефон Олега у Греції був постійно відключений. Та то не біда. Ми мали дуже широку інформацію про суперника. Наші розвідники переглянули три поєдинки з участю грецької збірної...
Сьогодні українська команда візьме курс на Белфаст, де завтра зустрінеться зі збірною Північної Ірландії. Побажаймо їй успіху і удачі!