Чимало засобів масової інформації дали повідомлення з посиланням на Рівненську обласну прокуратуру про те, що на Рівненській АЕС працювали десять самозванців. А для працевлаштування на один з найбільш потенційно небезпечних у країні об’єктів ці особи купили собі дипломи.
Відділ зв’язків зі ЗМІ НАЕК «Енергоатом» у цьому зв’язку уточнює, що серед ліцензованого персоналу, котрий безпосередньо управляє реакторними установками, немає осіб, які незаконно отримали дипломи про вищу освіту.
В атомній енергетиці України персонал, який безпосередньо здійснює управління реакторною установкою, повинен мати ліцензію Державного комітету ядерного регулювання України (ДКЯРУ) на виконання цього виду діяльності. А таку ліцензію можуть отримати лише фахівці зі спеціальною освітою, певним стажем роботи в атомній енергетиці, які пройшли навчання у відповідному навчально-тренувальному центрі, медичне і психофізіологічне обстеження та перевірку на отримання спеціального допуску. Лише після цього ДКЯРУ може видати ліцензію на управління реактором.
Як бачимо, такі високі вимоги до згаданої категорії персоналу унеможливлюють доступ до управління реакторною установкою випадкових людей.
Для грунтовнішого вивчення ситуації, об’єктивного інформування громадськості з цього питання наказом по НАЕК «Енергоатом» створено спеціальну комісію, котра вивчає стан справ безпосередньо на Рівненській АЕС.