Що змінилося в порядку призначення пенсій за особливі заслуги?

Леонід МІСТОК.
Бахчисарай.
 
Зміни до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» наберуть чинності лише з 1 січня наступного року.
Завдяки їм докладніше визначено та збільшено коло осіб, що мають право на «особливу» пенсію, змінено порядок розрахунку пенсії. Якщо нині встановлюють надбавку в розмірі від 50 до 80 відсотків пенсії за віком, з інвалідності або в разі втрати годувальника, то з 1 січня розмір визначатимуть у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.
Герої України, Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці, особи, нагороджені орденом Леніна, орденом Слави трьох ступенів, орденом Трудової Слави трьох ступенів, чотирма і більше медалями «За відвагу», чотирма і більше орденами України та колишнього Союзу РСР, повні кавалери ордена «За службу Родине в Вооруженных Силах СССР», особи, відзначені почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР «народний» отримають від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму.
Від 25 до 35 відсотків — ветерани Великої Вітчизняної війни, нагороджені в період бойових дій орденом, медаллю «За відвагу» або медаллю Ушакова; видатні спортсмени-переможці олімпійських та параолімпійських ігор, всесвітніх ігор глухих, чемпіони і рекордсмени світу та Європи; космонавти, які здійснили політ у космос, члени льотно-випробних екіпажів літаків; народні депутати України, депутати колишніх Союзу РСР та Української РСР, члени Кабінету Міністрів України та уряду колишньої Української РСР.
Лише 20—25 відсотків нараховуватимуть особам, відзначеним почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР «заслужений», державними преміями України, колишніх Союзу РСР та Української РСР, нагородженим одним із орденів України або колишнього Союзу РСР; депутатам чотирьох і більше скликань обласних, районних, районних у містах, міських рад; матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до восьмирічного віку (враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку).
Якщо ви маєте право на кілька надбавок водночас, то призначатимуть ту, що більша в максимальному розмірі.