Комітет Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про відновлення довіри до судової системи України. На засіданні комітету зазначалося, що законопроект (№4378-1) передбачає звільнення з посад осіб, які виносили рішення, спрямовані на обмеження конституційних прав і свобод громадян.

Згідно з документом, повноваження з проведення перевірки представників Феміди пропонується надати Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, котра складається з 15 членів. Перевірка проводитиметься протягом одного року з моменту формування складу ТСК. Заяви про її проведення згідно зі статтею 3 цього проекту закону можуть бути подані до Тимчасової спеціальної комісії юридичними або фізичними особами протягом шести місяців з моменту опублікування у газеті «Голос України» повідомлення про створення комісії. Крім того, передбачається низка підстав, за якими суддя суду загальної юрисдикції підлягає перевірці.

Законопроектом також пропонується внести зміни до законів «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду юстиції» щодо порядку призначення представників Феміди на адміністративні посади, розширення підстав припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради юстиції тощо.

Комітет доопрацював зазначений документ з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строки їх подання та розгляду наполовину.

Під час підготовки законопроекту до другого читання від народних обранців надійшло 192 поправки, з яких 58 — враховано, 131— відхилено. Щодо трьох поправок члени комітету не прийняли жодного рішення, оскільки голоси розділились.

Народні депутати пропонують частину 2 статті 4 розділу І законопроекту викласти у такій редакції: «Пленум Верховного Суду України обирає до Тимчасової спеціальної комісії п’ять членів, які повинні бути суддями у відставці, що протягом останніх п’яти років перебування на посаді судді не обіймали адміністративні посади в судах, а також не є членами будь-якої політичної партії».

Вл. інф.