Розпорядження Президента України «Про додаткові заходи щодо забезпечення безпеки дорожнього руху» № 322/2002-рп від 21 вересня 2002 року.
З метою запобігання дорожньому травматизму, зміцнення дисципліни на дорогах, вулицях населених пунктів, посилення безпеки дорожнього руху, поліпшення стану доріг, вулиць і залізничних переїздів Президент доручив Кабінету Міністрів затвердити у тримісячний строк Державну програму розвитку дорожнього руху та його безпеки на 2003—2007 роки, а також вирішити питання щодо збільшення обсягів фінансування робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом і експлуатацією автомобільних доріг загального користування. МВС має вжити невідкладних заходів щодо посилення контролю за дорожньо-транспортною дисципліною учасників дорожнього руху, поліпшення ситуації на дорогах та підвищити відповідальність працівників ДАІ за стан дорожнього руху.
Указ Президента України «Про Програму соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, на період до 2005 року» № 849/2002 від 21 вересня 2002 року
Програма розроблена для надання військовослужбовцям, звільненим у запас або відставку (крім військовослужбовців строкової служби) та членам сімей військовослужбовців, які загинули, померли, пропали безвісти або стали інвалідами під час проходження служби, допомоги у вирішенні питань професійної орієнтації, перепідготовки та працевлаштування в ринкових умовах. У межах програми, зокрема, передбачаються заходи із сприяння розвитку мережі навчально-консультаційних пунктів, утворення бізнес-центрів та технопарків на базі військових містечок, які вивільняються під час реформування Збройних Сил України; організація перепідготовки, сприяння у працевлаштуванні звільнених військовослужбовців; підготовка спеціалістів із числа звільнених військовослужбовців для їх працевлаштування в новостворених підприємствах, установах та організаціях; створення системи комплексної психологічної та медичної реабілітації звільнених військовослужбовців.
Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики грошової оцінки пам’яток» № 1447 від 26.09.2002 р.
Визначається процедура проведення грошової оцінки пам’яток археології, історії, монументального мистецтва, архітектури та містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтних пам’яток національного та місцевого значення, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Дія методики поширюється на випадки проведення грошової оцінки пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до вирішення питання про занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, а саме: відчуження, передачі у володіння, користування, управління, передачі в оренду, переоцінки основних фондів для цілей бухгалтерського обліку, передачі в заставу, передачі до статутного фонду господарського товариства, страхування та в інших випадках, передбачених законодавством.
Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про Комісію з встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною при Кабінеті Міністрів України» № 1453 від 26.09.2002 р.
Кабінетом Міністрів зменшено перелік документів, що додаються до клопотання про призначення пенсій за особливі заслуги. З 1 січня 2003 року необхідно буде надавати лише копії документів, що підтверджують особливі заслуги та трудовий стаж; копію довідки медико-соціальної експертної комісії про інвалідність для осіб, визнаних інвалідами; довідку про вид та розмір отримуваної пенсії, а якщо особа працює —також довідку про заробітну плату за минулий календарний рік; копію сторінки паспорта, де прізвище, ім’я, по батькові особи зазначені українською мовою.
Наказ Державного комітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України «Про затвердження Порядку надання державної фінансової допомоги засобам масової інформації» № 263 від 06.09.2002 р.
Визначає порядок надання ЗМІ державної фінансової допомоги виключно на поліграфічні послуги та закупівлю паперу відповідно до статті 3 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». Допомога надається з асигнувань Держкомінформу, визначених у державному бюджеті на відповідний рік. Надаватися допомога буде лише ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження — видання для дітей і юнацтва, спеціалізовані наукові видання, що видаються науковими установами та навчальними закладами не нижче третього рівня акредитації, і ЗМІ, що цілеспрямовано сприяють розвитку мов та культур національних меншин України.
За умови виділення відповідних бюджетних коштів цей Порядок буде поширюватися також на телерадіоцентри та підприємства поліграфії і зв’язку тією мірою, наскільки вони забезпечують діяльність зазначених ЗМІ.
Указ Президента України «Про Апеляційний суд України, Касаційний суд України та Вищий адміністративний суд України» № 889/2002 від 01.10.2002 р.
Відповідно до Конституції України та Закону України «Про судоустрій» в системі судів загальної юрисдикції утворюються Апеляційний суд України, Касаційний суд України та Вищий адміністративний суд України з місцезнаходженням їх у місті Києві. Указ сприяє подальшій розбудові судової системи України, оперативності та якості розгляду в судових органах кримінальних, цивільних справ та справ про адміністративні правопорушення.
Наказ Аптечного об’єднання «Фармація» «Про Порядок формування роздрібних цін на вітчизняні та імпортні лікарські засоби та вироби медичного призначення» № 297 від 19.07.2002 р.
Наказом встановлюється граничний рівень роздрібної торговельної надбавки (націнки) на лікарські засоби та вироби медичного призначення у розмірі 40 відсотків до оптової ціни вітчизняного виробника або до митної вартості імпортних лікарських засобів та виробів медичного призначення.
Під час відпуску лікарських засобів пільговим категоріям населення за рецептами лікарів поза встановленим переліком застосовується торговельна знижка в розмірі 20 відсотків до роздрібної ціни. На медикаменти, ціни на які підлягають державному регулюванню, застосовується торговельна знижка у розмірі п’яти відсотків до роздрібної ціни під час відпуску особам, що користуються пільгами.