Таке рішення прийняла Вища рада юстиції на черговому своєму засіданні, яке відбулося під головуванням Сергія Ківалова.

На початку засідання була неординарна ситуація. Троє членів Вищої ради юстиції, зокрема Микола Мельник, Олександр Нечипоренко та Віктор Шишкін, покинули зал засідань, пояснивши свої дії незгодою з колегіальним рішенням ради, яка абсолютною більшістю голосів не підтримала їхню пропозицію щодо внесення до порядку денного ще одного питання. Адже цим порушувалися встановлені Регламентом правила формування порядку денного, оскільки запропоноване питання не було підготовлено до розгляду.
Але, незважаючи на дії своїх колег, члени ради продовжили засідання. Воно пройшло у робочому режимі згідно із затвердженим порядком денним. За рішенням ради днями буде внесено відповідне подання Президенту України щодо призначення кандидатів на вакантні посади суддів місцевих та місцевих господарських судів.
Коментуючи журналістам дії своїх колег, голова Вищої ради юстиції Сергій Ківалов зазначив, що кожний член ради може висловлювати свою думку, вносити пропозиції тощо. «Але Вища рада юстиції відповідно до одноіменного закону є колегіальним органом і всі свої рішення приймає шляхом голосування. Тому якщо більшість не згодна з меншістю, то остання повинна поважати думку і рішення більшості. Крім цього, рада є незалежним органом, тому ми повинні працювати, незважаючи на чиїсь політичні погляди чи амбіції. Рада відповідає за формування високопрофесійного суддівського корпусу. Про це наші колеги, мабуть, забули. Забули вони, мабуть, і про те, що на засідання ради з усіх регіонів України було запрошено 182 кандидати на посади суддів, які дві доби очікували наше рішення, проходячи відповідно до чинного законодавства процедуру призначення на посади. Але, попри демарш колег, ми продовжили роботу і свої повноваження виконали». Незабаром 138 осіб заповнять вакантні посади в судах, щоб здійснювати правосуддя, захищати права і свободи громадян.
На засіданні Вища рада юстиції розглянула скарги голови Шацького районного суду Волинської області Василя Ничая та судді господарського суду Тернопільської області Людмили Кропивної на рішення відповідних кваліфікаційних комісій суддів щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. Обидві скарги задоволені, а рішення кваліфікаційної комісії суддів скасовано. Рада також внесе подання Президенту України і Верховній Раді про звільнення восьми суддів з посад у зв’язку з відставкою та за власним бажанням. За неналежне виконання службових обов’язків незабаром буде звільнено із займаної посади голову Мелітопольського міського суду Запорізької області Віктора Фоміна. Він продовжить працювати у цьому суді суддею.
Під час засідання було нагороджено Почесною відзнакою Вищої ради юстиції суддю Верховного Суду України Віктора Кононенка, якого заохочено нагородою конституційного органу за багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок у справу здійснення правосуддя.
Прес-служба Вищої ради юстиції.