Опалювальний сезон у Харкові цього року розпочнеться, найімовірніше, навіть раніше, ніж зазвичай. Про це під час наради на ВАТ "Турбоатом" повідомив харківський міський голова Володимир Шумилкін. Ситуація, коли недоробки ліквідовують уже після початку опалювального сезону, геть неправильна. Тепло слід починати подавати на кілька днів раніше, щоб тепловики змогли все добре відрегулювати. А втім, у міського голови була ще одна нагода відвідати завод "Турбоатом". Цього дня тут презентували нову турбіну, що її незабаром буде встановлено на Харківській ТЕЦ-3.
Новенька турбіна потужністю 20 мегават поки що — на складально-випробному стенді. Наладку практично завершено. Але попереду ще складна робота — вага турбіни майже 400 тонн. На станції їй уже підготували майданчик: нову турбіну встановлять замість її прабабусі, складеної ще 25-го року на ленінградському заводі імені Сталіна.
Ця турбіна вже друга, народжена у співпраці "Турбоатому" та ТЕЦ-3 у рамках регіональної програми розвитку енергетики. Першу було введено в експлуатацію в лютому минулого року. Такі турбіни дають змогу ефективно використовувати пару, яку виробляють котли. До того ж удасться заощадити ще і майже мільйон гривень на здешевлення електроенергії.
У Харкові завершено і будівництво теплової магістралі від ТЕЦ-5, що тривало з перебоями з кінця 80-х років. Нова магістраль завдовжки понад вісім кілометрів постачатиме до міста ще більшу кількість тепла. На будівництво гілки витрачено майже п'ять мільйонів гривень. А окупити ці витрати передбачають менш як за рік. Ліквідуючи малоефективні котельні, тепло яких утричі дорожче. Якщо ТЕЦ-5 перейде в регіональне управління й почне працювати на всю потужність, то в майбутньому в Харкові цілком можливе і зниження тарифів на тепло, повідомляє наш власний кореспондент Микола КОСИЙ.