Восьмого червня цього року наша газета розповідала про факти антиконкурентних дій кількох молокопереробних підприємств Вінницької області. Їх викрили працівники територіального відділення Антимонопольного комітету України. Нагадаємо: йшлося про звичайнісіньку змову молочників у встановленні закупівельних цін на молоко. Навесні та влітку нинішнього року в області не раз знижувалися ціни на закупівлю молока для його промислової переробки: з 65 до 35 копійок за літр. Характерно, що в роздрібній торгівлі вартість продукції молокопереробних підприємств залишалася незмінна.

Диктувала селянам ціни група молочників у складі керівників восьми підприємств. Об`єднавшись у своїх діях, вони домінували на ринку заготівлі молока: сукупна частка покриття ринку цих суб`єктів господарювання становила 48,3 відсотка. Це призвело до усунення конкуренції між молокозаводами на ринку закупівлі молока. Крім того, такі дії негативно позначилися на виробниках сировини — вони недораховувалися можливих прибутків. За словами керівника територіального відділення АКУ у Вінницькій області Павла Довгалюка, така поведінка суб`єктів господарювання — пряме порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

— Дуже непросто було довести такі факти, — каже П. Довгалюк. — Для цього нам довелося звернутися по допомогу навіть до управління СБУ у Вінницькій області. Тільки за результатами спільних розслідувань і досліджень маємо, зокрема, письмові пояснення та свідчення посадових осіб. Керівники молокопереробних підприємств справді періодично проводили зустрічі, на яких узгоджували свої дії на ринку. Одна з них відбулася 27 лютого цього року в приміщенні адмінбудинку ВАТ «Вінницямолоко». Результатом розмови молочників стала нова ціна на закупівлю молока: з 1 березня нинішнього року вона знизилася на 15 копійок за літр (з 65 коп. до 50 коп.). Крім того, молочники «поділили» між собою зони заготівлі молока...

На перший раз «змовники» обійшлися штрафом — адмінколегія територіального відділення АКУ у Вінницькій області визначила його в загальній сумі 13200 гривень (відповідну частку мало внести кожне підприємство — ВАТ «Вінницямолоко», Вінницький молокозавод, Барський завод сухого знежиреного молока, Жмеринський, Тульчинський та Ямпільський маслосирзаводи, а також Хмільницький завод сухого знежиреного молока).

Під час обговорення питання на колегії дехто з відповідачів погрожував зверненням до суду. Однак, стверджує П. Довгалюк, цього не було зроблено: надто ретельно підготували документи. Визначену суму штрафу сплатили всі, крім двох, підприємств. Враховуючи їхнє складне становище, уточнює співрозмовник, на прохання керівників, ми продовжили термін внесення коштів до кінця нинішнього року. До речі, за словами П. Довгалюка, відділення розпочало вивчення поведінки суб`єктів господарювання на ринку заготівлі м`яса. За попередніми даними, окремі з них також вдаються до порушень антимонопольного законодавства.

За повідомленням прес-служби АКУ, дослідження антиконкурентних дій на ринках заготівлі молока вирішено провести в інших регіонах держави. Нині тривають перевірки в Івано-Франківській, Чернігівській та Житомирській областях. В останній, зокрема, також виявлено узгоджені дії окремих сільських рад та одного з молокопереробних підприємств. За цим фактом, повідомив голова АКУ Олексій Костусєв, розпочато розгляд п`яти справ.

Вінницька область.