Куликівські побутовики, працюючи без зарплати, заборгували бюджету 246 тисяч гривень
У зовнішньо красивому двоповерховому приміщенні ЗАТ «Куликівське виробничо-комерційне об’єднання «Побут» майже відсутні ознаки колись кипучої роботи. На другому поверсі пусткою стоїть великий цех індивідуального пошиття одягу, інші виробничі кімнати — під замком. На першому — зачинені перукарня, фотоательє. У невеличкій кімнаті — кілька швачок. Ще у дворі є приміщення, де роблять вінки та ремонтують взуття. Центральний будинок через брак коштів не опалюється, а тому й ніхто не хоче орендувати вільні площі.
Запитувати, чому тут сидять без роботи, зайве. Почуєш невеселу відповідь: «А навіщо ми здалися? Тепер поїхав на базар у Чернігів чи зайшов у магазин ношеного одягу і — будь ласка, навіщо щось шити. Хіба що щось не підійшло — тоді до нас...».
Запитувати про гроші навіть незручно
— Приблизно одинадцять років не платять, — розповідає Ольга Борщан. — Синові — дванадцять, а виріс без маминих грошей...
— Чого ж ви ходите на роботу?
— Дають, бува, у рахунок зарплати продукти, одяг. А головне — довідку на субсидію. Без неї спробуй за газ розплатитися.
— Перукарка не працює?
— Та вона ще прийде... А досвідчені перукарки організували свій салон.
— Ви б теж так вчинили.
— Ой, ми не здатні щось самостійно рішати. Краще, щоб хтось нами керував. Так ми і на зборах вирішили.
Єдина майстер з ремонту взуття Тетяна Уланович теж такої думки:
— У Куликівці є чоловік, який ремонтує взуття. Проте я сама без колективу якось боюся... Це ж податки треба платити, вести бухгалтерію. Навіщо мені все це?
Голова правління ЗАТ «Куликівське ВКО «Побут» Ольга Халімон у розмові змалювала ще похмурішу картину нинішніх реалій побуткомбінатівців: з колишніх 140 працівників нині у ньому числиться 45, та й ті здебільшого не завантажені, працюють до 11—12 години. Їхній банно-пральний комбінат практично припинив діяльність. Послуги на прання дорогі. Баня працювала б, але через те, друге, стоїть на замку. Невигідно її нагрівати!
— Побутові послуги і в кращі часи були збиткові, — продовжує голова правління, — а нині тим паче. Жодної допомоги ми не одержуємо. Хоча, я вважаю, це проблема населеного пункту.
— А комплексні приймальні пункти на селах ще є?
— Деінде збереглися. Це наші працівники. Одна біда — як до них доїдеш? Невигідно посилати в село машину. Хоча й їздимо. Привозимо ритуальні вінки, забираємо в ремонт взуття.
Пробував «Побут», аби вижити, зайнятися комерцією, але ця справа для нього завершилася плачевно: Чернігівська міжрайонна ДПІ, зробивши перевірку, виставила ЗАТ суму донарахувань до бюджету разом зі штрафними санкціями 246,3 тисячі гривень! Це тоді, як торік куликівські побуткомбінатівці заробили лише 60 тисяч гривень! Де ж узялася така карколомно-вбивча цифра?
Зустрівшися з начальником Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції Василем Шолохом, я висловив свої сумніви з цього приводу. Проте невдовзі мене переконали, що згадана цифра не з неба впала. З’ясовується, «Побут» у попередні роки завдяки співпраці з однією фірмою, сліди якої тепер не можна знайти, здійснював значну оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями без наявності ліцензії та з порушеннями правил торгівлі, проводив псевдооперації.
Податківців насторожило, що за три роки товарооборот підприємства сягнув 1 мільйона 200 тисяч гривень, а в бюджет за цей час було сплачено лише 1300 гривень. У червні цього року місцевий суд Куликівського району за постійну несплату ПДВ та інших платежів до держбюджету судив двох бухгалтерів «Побуту» — Валентину Казнадій та Наталю Дзюбу, які отримали по п’ять років позбавлення волі з відстрочкою покарання і заміною його іспитовим терміном.
...Ольга Халімон щиро зізналася, що очікує з нетерпінням, коли через кілька місяців вийде на пенсію, бо вже немає сили боротися з труднощами. За борги, несплату штрафних санкцій побуткомбінат невдовзі буде виставлений на продаж. Я здивувався, але цієї процедури навіть очікують рядові робітниці. Вони сподіваються, що їх зареєструють на біржі і відтак матимуть якийсь рік надійний мінімальний заробіток. Можливо, цей процес і не треба розтягувати в часі, аби новий власник, придбавши приміщення «Побуту», вдихнув нове життя у побутову сферу Куликівки та району.
 
Куликівка
Чернігівської області.