На 9 відсотків збільшилася протягом двох останніх років кількість спеціалістів з вищою освітою у трудових колективах Вінниччини. З’ясувалося, найвищі вимоги до кадрів висувають керівники підприємств з приватною формою власності: у таких колективах від 80 до 90 відсотків провідних фахівців мають вузівські дипломи. Тоді як в аграрному секторі лише кожен десятий спеціаліст закінчив вищий навчальний заклад. Високий освітній рівень у колективах навчальних і медичних закладів.
Порівняно з чоловіками жінки відповідальніше ставляться до здобуття освіти. Так, із кожних ста трудівниць 25 мають середню спеціальну, а 19 — вищу освіту. У чоловіків цей показник нижчий: відповідно 14 і 16. Як пояснюють опитувані, з дипломом більше шансів утриматися на роботі навіть під час скорочення штатів.
Підвищенню освітнього рівня кадрів сприяє також збільшення кількості навчальних закладів: здобути вищу освіту нині можна і в обласному, і в багатьох районних центрах. Щоправда, кращі знання, визнають експерти, мають випускники класичних вузів. Цей чинник, до речі, також враховують роботодавці.