Постскриптум до публікації «Вгамувати духовну спрагу» («ГУ» за 20 серпня ц. р.)

Щоб з’ясувати, коли і хто розпочав знищення кіномистецтва і кінематографії на Сумщині, вирішив зв’язатися телефоном з кураторами обласної кіномережі. Добрих півгодини згаяв, доки віднайшов номери телефонів кінотехпрому. Однак радість моя була дещо передчасна.
— Так, кінотехпром на проводі, — прощебетало приємне сопрано, — але до кіномережі і кінопрокату вже давно не маємо жодного стосунку. Наша контора бозна-коли досить успішно освоїла нову професію — виготовлення доброякісних меблів для квартир і офісів. Якщо вам потрібні ліжко, диван, стільці та інші предмети інтер’єру — не гайте часу, приїздіть до нас за адресою... Не пожалкуєте: зробимо якісно і дешево. А колишній наш патрон — обласне управління кінофікації — наказав довго жити ще майже вісім років тому.
— Не вісім, а щонайменше десять, — уточнили в обласному управлінні культури. — До того ж Сумщина чи не єдина область України, де кінематографу місцева влада дала коліном нижче пояса...
Коротко і точно. Кілька спроб Міністерства культури України повернути до життя занедбане дитя чи хоча б відкрити відділ кінофікації при тому ж таки управлінні культури зазнали нищівної поразки.
Хто заблокував міністерську ініціативу? За словами моїх співрозмовників (їхніх імен назвати не можу), ті, кому за посадою належить якнайбільше дбати про мораль і духовність, хто з усіх трибун, екранів телевізорів, сторінок місцевих газет націлює на духовне відродження нації. Себто найвищі обласні «оракули». Закликають, агітують, інколи у великі свята навіть ходять до Храму, щоб випросити в Бога прощення за свої незамолювані гріхи. Моляться правою, і нею ж потім, без жодних докорів сумління, розгонисто підписують розпорядження про перепрофілювання чергового кінотеатру, дитсадка чи школи в прибуткові казино, стриптиз-бари, фешенебельні ресторани або престижні банки.
Так жадоба наживи заганяє мораль, совість і духовність у підземелля. Тим часом усі місцеві газети наповнені страхіттями. Прочитаєш — мурашки по тілі. Враження таке, що жителі Сумщини тільки те й роблять, що вбивають, влаштовують розбої, торгують наркотиками, від великого «щастя» чинять суїциди та глушать оковиту.
 
Суми.