Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова провів загальнонаціональне соціологічне дослідження стану освіти в Україні.

За оцінками опитаних, більш ніж для 41 % громадян недоступна середня освіта, для 50,6 % — середня професійна, для 82,5 % — вища освіта. Понад 40 % респондентів вважають процес реформування освіти в Україні непідготовленим і малокерованим. Більш як 85 % громадян вважають рівень бюджетних витрат на освіту низьким або вкрай низьким.
Протягом 1990—2000 рр. мережа дошкільних закладів в Україні скоротилася на третину: показник охоплення освітою дітей дошкільного віку зменшився на 20 %. Досить високою є частка випускників базової середньої школи, які не продовжують навчання у вищій школі: у 1999/2000 навчальному році таких було 32,1 %, причому на селі — майже 40 %, у містах — до 30 %.
Зіставлення окремих показників розвитку української освітньої системи з аналогічними показниками постсоціалістичних країн — кандидатів на вступ до Європейського союзу свідчить, що Україна поступово втрачає свої позиції найбільш інтелектуально розвиненої країни.