Цими вихідними 850-річчя святкуватиме Гоща на Рівненщині. Як і личить ювіляру, містечко вже причепурилося і обіцяє чимало розваг своїм мешканцям та гостям: обласну сільськогосподарську виставку «Рівненська золота осінь-2002», виставку-продаж виробів народних умільців, обласний фестиваль «Пісні рідного краю» за участю провідних мистецьких колективів, молодіжну дискотеку тощо.

— Будуть й новосілля, — додає голова Гощанської районної ради Петро Зубкевич. — Після реконструкції відкриються дитяче відділення центральної районної лікарні та новий стадіон, де відбудеться обласний футбольний турнір.

Свято планують розпочати театралізованим дійством, яке нагадає історію містечка. Перша згадка про нього датується 1152 роком і пов’язана з іменем литовських князів. Землю вздовж річки Горинь між Корцем і Острогом вони подарували магометанину Мурзі-Кирдей-Хану. На Волині він породичався з нащадками роду Голенків і в ХІV столітті поселився в Гощі. Його рід займався не лише політикою — підтримували православну Українську церкву, засновували монастирі і заклади освіти.

Рівненська область.