Жителям Чернігівської області

Щиро вітаю з 200-річчям Чернігівської губернії та 70-річчям Чернігівської області. До важливих подій минулого ми звертаємося для того, щоб осмислити їх роль у вітчизняній історії, осягнути безперервність суспільного розвитку, віддати належне своїм попередникам, отримати заряд енергії на майбутнє.
Сіверський край упродовж століть притягував красою своєї природи, відкритістю і щирістю своїх людей. Звідси вперше пролунав літописно зафіксований священний заклик автора «Слова о полку Ігоревім» до злагоди і єднання. Відроджувані нині величні храми Русі-України постають як осередки духовності землі, яка завжди була і є своєрідним форпостом української державності над блакитним розкриллям зачарованої Десни.
У національному пантеоні слави Чернігівщина представлена такими іменами, як Іван Мазепа, Лазар Баранович, Дмитро Туптало (Димитрій Ростовський), Марія Заньковецька, Олександр Довженко, Павло Тичина. Тут створив понад 300 полотен і малюнків Тарас Шевченко, довгий час жили й працювали Григорій Сковорода, Леонід Глібов, Михайло Коцюбинський, Марко Вовчок.
Віхові дати область відзначає позитивними зрушеннями в економіці, реальними планами, які зміцнюють віру у краще майбутнє. Чернігівці зуміли зберегти свій промисловий, інтелектуальний та кадровий потенціал. Вовняні та кордні тканини, хімічні волокна та нитки, шпалери, пожежна техніка, високоякісні продукти харчування — ці та інші вироби зміцнюють авторитет ваших підприємств. Працьовитими хліборобами славиться чернігівська земля. Усе це дає підстави розраховувати на динамічний розвиток регіону, його вихід на вищі щаблі економічного і соціального розвитку.
Бажаю вам міцного здоров’я, добробуту, миру, щастя і благополуччя. Певен, що Чернігівщина порадує Українську державу великими досягненнями, зробить усе, щоб люди жили у згоді й достатку.
Успіхів вам на цьому шляху!
Володимир ЛИТВИН, Голова Верховної Ради України.
Сьогодні, 27 вересня, у Чернігові розпочалися триденні урочистості, присвячені 200-річчю Чернігівської губернії та 70-річчю області. В обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка відбудуться урочисте зібрання та святковий концерт, а також буде підведено підсумки обласного конкурсу на звання «Кращий підприємець області».
На Красній площі просто неба провідні підприємства, сільгоспкооперативи, комерційні структури демонструють нові зразки власної продукції на виставці-ярмарку «Сіверські контракти-2002», тут же чернігівці знайомляться з роботами народних умільців Придесення.
Завтра відбудеться концерт майстрів мистецтв та художніх колективів області «Чернігівські клейноди» та змагання на стадіоні ім. Ю. Гагаріна.
Сергій ПАВЛЕНКО.
Чернігів.