На початку ранкового засідання представники опозиційних фракцій — СПУ, КПУ, «Батьківщини» і «Нашої України» — своїми заявами підтвердили позицію не брати участі в голосуванні, доки не буде розглянуто питання про політичну ситуацію в державі. Про це говорили з парламентської трибуни, зокрема Олександр Турчинов, Петро Симоненко, а представник «Нашої України» Володимир Філенко зачитав підписану Віктором Ющенком заяву, в якій вказується, що влада відкинула запропоновані варіанти врегулювання кризової політичної ситуації, уникає конструктивного діалогу з метою самовиживання. Після цього переважна більшість опозиційно налаштованих парламентаріїв залишила сесійну залу, не зваживши навіть на застереження Голови Верховної Ради Володимира Литвина про те, що це може бути початком відліку терміну, який дасть підстави визнати парламент недієздатним, а отже — і  його розпуску.
Разом з тим, депутатам, які залишилися за пультами для голосування, вдалося прийняти кілька постанов ВР, для чого достатньо було набрати по 150 голосів «за». У такий спосіб було прийнято рішення про створення низки тимчасових слідчих комісій парламенту для розслідування причин кризового стану в авіації, вивчення дотримання законодавства та забезпечення прав громадян під час підготовки і проводення акцій «Повстань, Україно!», а також спеціальної тимчасової комісії для аналізу стану справ у Збройних Силах і проведення на цю тему Дня уряду.
З огляду на ситуацію у сесійній залі, справжній іспит очікував на два вкрай важливі і нагальні законопроекти — про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) коштів, одержаних злочинним шляхом, та про оподаткування прибутку підприємств. Міністр фінансів Ігор Юшко наголошував, що в разі неприйняття першого законопроекту Україну можуть очікувати міжнародні санкції, а наслідки, як він сказав, не вдасться подолати не те що за місяць, а й за рік. Тому, на цьому тлі, досить несподіваною була пропозиція представника фракції ППУіТУ Сергія Буряка відкласти розгляд першого законопроекту і повернутися до цього після узгодження позицій. Представник Президента у ВР Олександр Задорожній, підтримавши думку про необхідність узгодження позицій, запропонував зібрати уповноважених від фракцій і зробити це негайно. Його занепокоєння зрозуміле, воно лунало із уст інших депутатів. Скажімо, Іван Кириленко заявив, що його однодумці аграрники проголосують за цей закон у разі зміни деяких цифр у ньому. А Юрій Кармазін загалом назвав цей документ імітацією боротьби з брудними коштами. Схожа проблема очікувала і другий законопроект. Неодноразові проголосовування за обидва документи висвітлювали на табло «нестачу» одного-трьох голосів, необхідних для прийняття позитивного рішення. Врешті-решт вирішили повернутися до цих питань після обідньої перерви. Однак на вимогу двох фракцій перерву довелося оголошувати раніше, оскільки своєрідний пробний камінь — спроба проголосувати за менш важливі законопроекти: про рибу, морепродукти, харчову продукцію, а також про внесення змін щодо запровадження ліцензування певних видів господарської діяльності у племінній справі теж не дали позитивного результату.
Після перерви, яку лідери опозиційних фракцій КПУ, СПУ та БЮТ використали для імпровізованої прес-конференції, парламентарії перейшли до розгляду питань і голосування. Однак з-понад майже 30 проектів законів і постанов лише наприкінці денного засідання були прийняті в цілому зміни до закону про безпеку осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, і постанову про заходи Кабінету Міністрів щодо реалізації стратегії подолання бідності в Україні. Також прийнято за основу зміни до Виправно-трудового кодексу та про ратифікацію угоди між Кабміном та урядом Республіки Таджикистан про науково-технічне співробітництво, водночас ратифіковано закон про приєднання України до Роттердамської конвенції, про процедуру попередньої обгрунтованої згоди щодо небезпечних хімічних речовин та пестицидів у міжнародній торгівлі.