Парламентська хроніка

Ранкове засідання 10 квітня

Представляти законопроект про здійснення державних закупівель до Верховної Ради особисто прибув Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він нагадав, що левова частка із 300 мільярдів гривень, які проходять через систему державних закупівель, осідає в кишенях корупціонерів.

Щоб припинити подальші розкрадання, дію цього закону пропонується поширити на всі підприємства, де державі належить 50 відсотків плюс 1 акція, ліквідувати можливість закупівлі в одного учасника, скоротити терміни тендерів, щоб школи чи лікарні могли швидко провести державні закупівлі.

Законопроект також передбачає повне розкриття інформації про те, хто, в кого та на яких умовах здійснює закупівлю. «Ухвалення цього законопроекту зробить державні закупівлі прозорими, відкритими, конкурентними та такими, що відповідають європейським стандартам», — наголосив А. Яценюк.

Ще один законопроект про державні закупівлі запропонував свободівець Олександр Мирний. Він зазначив, що насправді це не альтернативний законопроект, бо він лише доповнює та розширює підготовлений урядом документ. «Ми підтримуватимемо урядовий законопроект та подаватимемо поправки під час його підготовки до другого читання», — зазначив О. Мирний.

Голова Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Андрій Іванчук повідомив, що члени комітету підтримали урядовий законопроект, запропонувавши при цьому деякі поправки до документа.

Під час обговорення Віктор Пинзеник («УДАР») зазначив: це перший закон, який здатен завдати серйозного удару по корупції. «Чинний закон — це клондайк для тих, хто будував розкішні вілли», — сказав він та закликав парламентаріїв особистим голосуванням припинити мільярдні розкрадання.

Ігор Єремеєв (група «Суверенна європейська Україна») також наголосив на необхідності ухвалення цього законопроекту, який розірве корупційне порочне коло.

Однак під час першої спроби ухвалити законопроект в цілому на табло висвітилося лише 222 голоси.

Проте після того, як голова Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Андрій Іванчук повідомив, що прикінцеві положення передбачають внесення через два місяці змін до документа, за ухвалення законопроекту про державні закупівлі в цілому проголосували 226 народних депутатів.

А на початку засідання народні депутати обмінялися думками стосовно непростої ситуації в країні.

«Якщо люди, що зайняли адміністративні будівлі в Донецьку та Луганську, складуть зброю та звільнять приміщення, ми гарантуємо, що не буде жодних кримінальних переслідувань», — про це, коментуючи пропозицію фракції Партії регіонів щодо необхідності ухвалення закону про амністію, заявив Голова Верховної Ради, в. о. Президента Олександр Турчинов. За його словами, для цього не потрібно ухвалювати жодного закону, оскільки можна все оформити указом Президента.

«Я мав телефонну розмову з людьми, які зі зброєю знаходяться в приміщенні Луганської СБУ. Там багато зброї, багато боєприпасів, і напередодні великого свята Пасхи дуже страшно проливати кров громадян України. З іншого боку, дії зі зброєю в руках — це серйозний злочин. Для того, щоб не було кровопролиття, я під час досить важких переговорів запропонував створити міжнародну комісію разом з прокуратурою, яка б перевірила обставини загибелі громадян під час мирних протестів. Ми готові негайно розглянути питання розширення прав місцевого самоврядування та формування виконавчої влади місцевими радами. Це позитивний процес. Ми готові йти цим шляхом, щоб регіони також відповідали за ситуацію в країні, а не тільки посилалися на те, що відбувається в Києві. І третє питання — в разі, якщо люди складають зброю і звільняють адміністративні приміщення, ми гарантуємо, що не буде ніяких кримінальних переслідувань. Для цього не потрібно ухвалювати жодного закону — я готовий оформити це указом Президента», — сказав О. Турчинов.

Наголосивши, що спокій і злагода в країні важливіші, ніж політичні амбіції, та зазначивши, що тих людей, які зі зброєю утримують адмінприміщення, використовують вороги України для провокування агресії проти нашої держави, глава парламенту закликав представників фракції Партії регіонів — якщо вони хочуть реального розв’язання проблеми, а не чергового піару -підтримати цю пропозицію та вже у четвер вирішити це питання.

Реагуючи на наступну заяву Нестора Шуфрича, що регіонали наполягають на ухваленні закону про амністію, як це робилося під час подій на Майдані, О. Турчинов нагадав: коли ухвалювалися попередні амністії, то були рішення судів, за якими людей кидали за грати, а зараз таких судових рішень немає.

Зазначимо, що окрім ухвалення закону про амністію, представник фракції Партії регіонів Володимир Бандуров наполягав на децентралізації влади в Україні, ухваленні закону про місцеві референдуми та закликав надати російській мові статус державної. В іншому разі регіонали не братимуть участі в голосуванні, сказав він.

А от комуністи відмовилися брати участь у роботі парламенту до тих пір, поки не буде знайдено та покарано тих, хто в ніч на четвер підпалив приміщення ЦК Компартії України.

«Я звертаюся до правоохоронних органів з вимогою провести розслідування злочину та притягнути до відповідальності всіх причетних до нього. До того часу Компартія не братиме участі в роботі цього парламенту», — заявив лідер комуністів Петро Симоненко.

Перейшовши до розгляду законопроектів, Верховна Рада не підтримала законопроект про внесення змін до Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Попри запевнення ініціатора документа, народного депутата Олександра Стояна, що його метою є законодавче визнання за нинішніми профспілками права власності на майно професійних спілок колишнього СРСР, розташоване на території України, за документ проголосували лише 125 народних депутатів. Зрештою, цей законопроект навіть не вдалося відправити на доопрацювання, тож його було відхилено.

Далі було знято з розгляду законопроект про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу», яким пропонувалося покласти на Міністерство соціальної політики функції ліквідованої Комісії з питань гуманітарної допомоги.

Верховна Рада 233 голосами ухвалила в першому читанні законопроект про опозиційну діяльність. За словами глави парламенту Олександра Турчинова, домовленість про це було досягнуто під час консультацій з лідерами фракцій.

Під час обговорення цього законопроекту В’ячеслав Кириленко (ВО «Батьківщина») нагадав, що питання про ухвалення цього законопроекту ставилося неодноразово, однак попередня влада всіляко його ігнорувала. «Ми підтримаємо цей законопроект, але опозиція має бути державницькою та не повинна ігнорувати Конституцію», — сказав він.

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок також зауважив, що ухвалення цього закону не повинно означати, що опозиція має бути антидержавною. «Опозиція разом з владою має відповідати за розвиток держави», — наголосив О. Тягнибок.

Олег Зарубінський (група «Суверенна європейська Україна») зазначив, що хоч в інших країнах такого закону немає, проте задля того, щоб робота парламенту проходила в цивілізованих рамках, його варто підтримати. «Головне — щоб це не було результатом кулуарних домовленостей», -застеріг парламентарій.

Так само в першому читанні («за» — 245 голосів) ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості).

Автор законопроекту Микола Катеринчук зазначив, що мажоритарна система відносної більшості, яка діє в Україні, в Європі під час місцевих виборів майже не застосовується.

Тож документ передбачає перехід до мажоритарної системи абсолютної більшості для виборів міських голів у містах з населенням понад 500 тисяч жителів. Прийняття цього законопроекту дасть змогу членам територіальних громад відповідних міст обирати того кандидата, який має реальну підтримку більшості виборців.

«Ми пропонуємо, щоб у містах, які мають понад 500 тисяч виборців, міських голів обирали не 18—20 відсотками виборців, а абсолютною кількістю голосів, як ми обираємо Президента», — сказав автор законопроекту Микола Катеринчук.

Свободівець Андрій Іллєнко нагадав, що саме нинішня виборча система дозволяла попередньому Київському міському голові роздавати гречку певній категорії виборців та двічі обиратися на посаду. «Тому вибори в Києві мають проходити у два тури» — сказав він.

За ухвалення цього законопроекту висловився і представник «Батьківщини» Володимир Яворівський. «До другого туру мають виходити два кандидати, які набрали найбільше голосів, і вже з-поміж них виборці обирають майбутнього міського голову», — вважає В. Яворівський.

Наприкінці ранкового засідання прем’єр А. Яценюк запропонував Верховній Раді підтримати законопроект про зменшення до 7 відсотків податку на додану вартість на медикаменти та лікарські вироби. «Зараз на митниці накопичилася велика кількість фур з медикаментами і з них вимагають платити 20 відсотків ПДВ, тому треба ухвалити цей закон, щоб можна було їх розмитнити», — сказав прем’єр. Це рішення голосували тричі, однак кожного разу не вистачало кількох голосів. Тож головуючий повідомив, що розгляд буде продовжено під час вечірнього засідання. На ньому 239 голосами було прийнято позитивне рішення.

На початку ранкового засідання з днем народження вітали народних депутатів Олександра Пресмана та Юрія Сиротюка.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Дослівно

Арсеній Яценюк: «Майже 40 відсотків грошей, які йдуть через державні закупівлі, залишаються в корупційних кишенях».

Ігор Єремеєв, Сергій Клюєв, Віталій Чудновський, Наталія Агафонова.

Валерій Писаренко, Микола Сорока  (на передньому плані).