Ліга чемпіонів. Груповий турнір. 2-й тур.

Група F. «Байєр» (Німеччина) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 1:2. «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа) — «Олімпіакос» (Греція). 3:0.
Група G. «Депортиво» (Іспанія) — «Мілан» (Італія). 0:4. «Ланс» (Франція) — «Баварія» (Німеччина). 1:1.
Група Н. «Брюгге» (Бельгія) — «Локомотив» (Росія). 0:0. «Галатасарай» (Туреччина) — «Барселона» (Іспанія). 0:2.
Група E. «Ньюкасл» (Англія) — «Фейєноорд» (Нідерланди). 0:1 (Пардо, 4).
«Ювентус» (Італія, Турин) — «Динамо» (Україна, Київ). 5:0. Голи: Ді Вайо, 14, 52, Дель П’єро, 22, Давідс, 67, Недвед, 79.
«Ювентус»: Буффон, Феррара, Монтеро (Байокко, 76), Моретті, Тюрам, Таккінарді (Тудор, 68), Давідс, Недвед, Каморанезі, Дель П’єро, Ді Вайо (Трезеге, 72).
«Динамо»: Рева, Гіоане, Саблич, Гавранчич, Несмачний, Леко, Хацкевич (Мелащенко, 71), Чернат, Пеєв, Гусін, Шацьких.
Попереджено: Феррара (5), Таккінарді (62), Леко (68).
Арбітр — Вольфганг Старк (Німеччина).
24 вересня. Турин. Стадіон «Деллє Альпі». 14 градусів. 27 000 глядачів.
«Ювентус», «Фейєноорд» — по 4 очки, «Динамо» — 3, «Ньюкасл» — 0.
Після яскравої перемоги над «Ньюкаслом» шанувальники київського «Динамо» пережили велике розчарування. Адже улюблена команда поступилася «Ювентусу» — 0:5. Такої невдачі динамівці за роки своїх виступів у єврокубках зазнали десять років тому в Лісабоні, де програли «Бенфіці» з таким само рахунком — 0:5. Я був свідком тієї міні-трагедії, коли над своїми вчорашніми одноклубниками збиткувався Юран.
І на стадіоні біля підніжжя Альп, де зібралося не так уже й багато глядачів, але вони не замовкаючи ані на мить так горланили, що, здається, перекричали б три заповнених ущерть наших «Олімпійських», найтитулованіший український клуб не зміг гідно протистояти господарям, котрих небезпідставно вважають фаворитами не тільки групи, а й усього турніру.
Правда, гріх не сказати, що наші футболісти мали кілька нагод забити. Зокрема, двічі це міг зробити Шацьких. Небезпечно бив головою Хацкевич. І лише блискавична реакція Буффона врятувала «чорно-білих» від гола.
Особливо невдало кияни діяли в обороні. Як на мене, відправною точкою в поєдинку стала якась дитяча зухвалість Гіоане, який надумав у власному карному майданчику показати Недведу свій хвацький дриблінг. Чех перехопив м’яча і віддав його Дель П’єро, а той спокійно пробив у порожні ворота.
Вигляд подарунка мав і перший гол у ворота гостей. Після подачі кутового зліва Ді Вайо переграв набагато вищого на зріст Саблича і ударом головою відкрив рахунок.
Через декілька хвилин прекрасним навісним пасом Хацкевич вивів Шацьких сам на сам із воротарем. Проте наш форвард пробив недбало. Якби влучив Максим, то результат був би, можливо, трохи інший.
А після перерви перевага господарів була абсолютною. Вони добре тримали м’яча, почувалися упевнено й розкуто. Постійно чинили тиск на ворота «Динамо». І ще тричі примусили Реву капітулювати.
Отакі метаморфози відбулися з нашим «Динамо» за один тиждень. За кілька хвилин по закінченні зустрічі тренер динамівців Олексій Михайличенко коментував подію у прес-центрі стадіону «Деллє Альпі»:
— Цю поразку ми заслужили, бо поступилися у колективних діях. Наробили купу помилок, які неприпустимі навіть на рівні змагань третьої ліги, не кажучи вже про Лігу чемпіонів. Тому, що сталося, можу дати лише одне пояснення: наші футболісти не зуміли перебороти страх перед «Ювентусом». Хвилювання проглядалося в кожному русі всіх без винятку гравців. Умовлянням тут нічого не вдієш. Потрібен досвід. Зокрема, треба вміти гідно тримати й такі удари долі.
— Які корективи ви зробили в перерві між таймами?
— Ми намагалися заспокоїти хлопців і налаштовували їх відпрацювати другий тайм в іншому ключі. Викинути з голови результат першої половини й розпочати свою гру. Але, на жаль, практика ще раз показує: перебудуватися по ходу матчу практично неможливо.
— Гаразд, гравці зробили багато помилок. А у тренерів були прорахунки?
— Звичайно. Адже програли не футболісти, а тренери.
— Згодні, що в «Динамо» створюється нова команда, побудована на симбіозі високої технічної майстерності та функціональної готовності. Чи має вона майбутнє?
— Динамівська манера гри завжди будувалася на гарній організації та індивідуальній майстерності. Саме в цих компонентах ми сьогодні поступилися суперникові. А щодо майбутнього команди відповідь дасть час...
Зрозуміло, що настрій у Марчелло Ліппі, тренера «Старої сеньйори», був значно ліпший:
— Матч був дуже цікавий, а «Юве» досяг бажаного результату. Впродовж гри ми постійно змінювали тактику. Відмінно діяв Недвед.
— Чи можна вважати цей матч «Ювентуса» найкращим у вашій тренерській кар’єрі?
— Із сорока зустрічей, проведених командою в Лізі під моїм керівництвом, цю вважаю однією з найкращих.
— Ваші підопічні зіграли добре, тому що київське «Динамо» діяло невпевнено?
— Ні. Київська команда аж ніяк не слабка. Адже вона зуміла переграти «Ньюкасл» з рахунком 2:0. Тільки наступні матчі покажуть її реальну силу.
— Скажіть, либонь, перед «Ювентусом» стоїть завдання перемогти в Лізі чемпіонів?
— Так. Саме цей, а також інші трофеї, ми плануємо привезти до Турина цього року. Найголовніше — наша впевненість у реальності досягнення поставленої мети, яка зміцнюється день у день, від матчу до матчу.
Уже в аеропорту перед відльотом додому наша репортерська команда мала нагоду поспілкуватися з президентом ФК «Динамо» (Київ) Ігорем Суркісом.
— Насамперед хочу вибачитися перед усіма прихильниками «Динамо» за показану гру проти «Ювентуса», — сказав він. — Одразу після матчу з «Ньюкаслом» я казав, що в команді не повинно панувати жодної ейфорії. Сьогодні всі бачили, що на полі була не команда, а окремі футболісти. Раніше помилки компенсувалися бійцівськими якостями. Нині такого не спостерігалося. Проте склалося враження, що кожний гравець себе «продає». Це неприпустимо, і, вважаю, тренери зроблять відповідні висновки. Опускатися до такого рівня соромно.
— Які причини, крім психологічних, вплинули на гру динамівців?
— Важко зрозуміти все це. Втім, гадаю, такий футболіст, як Несмачний, для котрого це вже третя Ліга чемпіонів, мусить грати на значно вищому рівні. Інакше він змусить керівництво клубу шукати на його місце кваліфікованішого виконавця. Сьогодні не всі розуміли, що, виходячи на поле, потрібно боротися. Якби це було, результат був би інший.
У груповому турнірі для нас ще нічого не втрачено. Потрібно зібратися з духом і боротися в кожному матчі.
 
Турин—Київ.
Дякуємо ФК «Динамо» (Київ) за допомогу в організації цього репортажу.
***
Чемпіонат України. Вища ліга. 10-й тур.
«Металург» Д — «Металург» Зп. 1:1. 3 000 глядачів. Голи: Чутанг, 59 — Модебадзе, 45.