Співпраця України і Росії має бути взаємовигідна, взаємокорисна, із збереженням інтересів обох країн. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Прем’єр-міністром Росії Михайлом Касьяновим у Москві в рамках офіційного візиту делегації українського парламенту до Російської Федерації. Сторони обговорили, що потрібно зробити на рівні парламентів та урядів, щоб підкріпити політичну лінію президентів обох держав на законодавчому рівні. Порушивши питання про захист прав українців, які виїхали до Росії на заробітки, глави українського парламенту і російського уряду дійшли згоди про необхідність підписання відповідної угоди на урядовому рівні.
Обговорюючи питання про створення російсько-українського газотранспортного консорціуму, Володимир Литвин нагадав, що нині над цим працюють експерти з обох сторін. За його словами, тільки після того, як уже будуть відповідні напрацювання з цієї теми на рівні урядовім, питання про створення газотранспортного консорціуму може бути розглянуто парламентами обох країн.
Під час зустрічі делегації українського парламенту з депутатами Державної думи Росії Голова Верховної Ради Володимир Литвин та заступник глави Держдуми Росії Любов Сліска домовилися, що український і російський парламенти підготують кожен по п’ять пріоритетів у відносинах і співпраці вищих законодавчих органів двох держав. У листопаді цього року має відбутися перше засідання спільної україно-російської міжпарламентської комісії, до якої увійдуть 20 представників Верховної Ради України та по 10 депутатів Держдуми і Ради Федерації Росії. На цьому засіданні буде визначено конкретні напрями співпраці між парламентами України і Росії. Володимир Литвин закликав російських колег перевести міжпарламентські зв’язки з Україною у практичну площину. Адже досі на рівні парламентів двох держав відбувалися лише обміни «делегаціями дружби». У свою чергу Любов Сліска висловила переконання, що візит глави українського парламенту до Росії «дасть новий відлік часу» відносинам між Верховною Радою України і Держдумою Росії. На зустрічі в Держдумі, російська сторона також звернулася до Голови ВР України з проханням посприяти скорішому вирішенню питання про виплату компенсацій сім’ям загиблих під час катастрофи російського літака над Чорним морем, збитого українською ракетою.
Підсумком візиту Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Москви стала зустріч з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, яка, за словами глави українського парламенту, відбулася в теплій і дружній атмосфері. Володимир Литвин обговорив з Володимиром Путіним не тільки весь спектр україно-російських відносин, а й позиції двох держав у питаннях співробітництва з європейськими структурами. Президент Росії підтримав ідею створення комісії із представників парламентів України і Росії, яка працюватиме над законодавчим супроводом відносин двох країн.
На підсумковій прес-конференції у Москві Голова Верховної Ради Володимир Литвин сказав, що задоволений першим офіційним візитом української парламентської делегації Верховної Ради четвертого скликання до Росії.
Відповідаючи на запитання журналістів, зокрема, про рішення США «заморозити» фінансову допомогу нам через те, що Україна нібито незаконно постачала зброю до Іраку, Володимир Литвин заявив: «Ми очікували такої реакції. Але це йдуть великі політичні ігри». Він також наголосив: офіційного підтвердження, що Україна начебто поставляла зброю Іракові, немає ані з боку України, ані з боку США.
Докладніше про перший офіційний візит делегації українського парламенту на чолі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином до Російської Федерації читайте в наступному числі «Голосу України».
Київ—Москва.