Питання відповідності українських законів «Про інформацію» та «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» міжнародним та європейським стандартам розглянуто на «круглому столі», організованому Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформації. Голова цього комітету Микола Томенко, зокрема, заявив: «Ми стоїмо перед необхідністю внесення змін до цих основоположних законів, однак не слід забувати і про практичну сферу».
Експертна оцінка відповідності згаданих законів європейським стандартам змушує погодитися з Миколою Томенком у тому сенсі, що вони справді потребують значних змін. Зокрема, директор відділення конституційного та адміністративного права міністерства юстиції Швеції Хелена Еделбром стверджує: Закон «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» викликає значне занепокоєння щодо його відповідності нормам прав людини у царині свободи слова. «Складається враження, — заявила пані Еделбром, — що закон свідчить про неправильне розуміння ролі засобів масової інформації у демократичному суспільстві, що державні ЗМІ повинні надавати підтримку державним органам». Численні порушення міжнародного права, на її думку, є і в Законі «Про інформацію».
Такі само критичні коментарі теж лунали з боку європейських експертів.
За останні чотири роки ситуація зі свободою слова в Україні практично не змінилася на краще, переконаний старший радник представництва ОБСЄ з питань засобів масової інформації Олександр Іванко. «Коли одна із гілок влади вважає за можливе давати вказівки ЗМІ про те, як висвітлювати основні політичні події в країні, коли не допускають провідних політиків до ефіру, то це викликає серйозне занепокоєння», — заявив він.