Щедрий урожай, а левова частка агропідприємств підраховує збитки
 На засіданні Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин інформація, висловлена з трибуни першим заступником глави Вінницької облдержадміністрації Георгієм Заболотним, прозвучала як пересторога. За його словами, у 2000 році врожай в області визрів не дуже рясний — за підсумками року сільгосппідприємства області вийшли в середньому на 14 відсотків рентабельності. Торік пощастило: «коровай» видався більший, а рентабельність агроформувань знизилася до п’яти відсотків. Нинішньої осені в області зібрали майже 2,5 мільйона тонн зерна, наче у кращі радянські часи, але сільгосппідприємства будуть у суцільних мінусах.
На його думку, ситуація катастрофічна: в регіоні триває збирання цукрових буряків на площі 130 тисяч гектарів. На 100 тисячах га дозріла кукурудза. Глибокої оранки потребують 150 тисяч га. Всього для проведення комплексу осінньо-польових робіт на Вінниччині, за підрахунками, потрібно 360 мільйонів гривень. А в 22 відділеннях банків вдалося нашкребти 47 мільйонів. Кредитів, повідомив він, банки не дають — заставити селянам нема чого. Тому, аби довести врожаювання до логічного завершення, в господарствах масово вирізають худобу: і в індивідуальному секторі, і в колишніх колгоспах. Зростання цін на зерно — все це розмови. Програму селекції й насінництва профінансовано в області на нуль, ті кошти, що уряд пообіцяв господарникам доплачувати за здану великовагову худобу, пішли на погашення минулорічних боргів.
На тлі цієї інформації доповідь держсекретаря Мінагрополітики Сергія Мельника про значні успіхи врожаювання-2002 у світлі аграрної реформи на селі губилася. Загальнодержавний коровай видався щедрий, про що він і поінформував. Зібрано понад 36,7 мільйона тонн зерна, сім областей намолотили більш як по 2 мільйони тонн. До досягнень, які, звісно, народилися не без допомоги міністерства, держсекретар відніс і те, що вдалося відремонтувати 22 тисячі зернозбиральних «Донів» та «Нив» і що бензину та дизпалива в країні достатньо. Усі ж негаразди, йдеться в інформації Кабміну, здебільшого через недофінансування. Навіть на цільові програми і заходи Мінагрополітики кошти Мінфін виділяє «вкрай незадовільно». Ситуація з фінансуванням, мовляв, «дискредитує започатковану політику підтримки сільгоспвиробника». Приміром, та сама заборгованість аграрникам за зданий молодняк великої рогатої худоби високовагових кондицій у загальнодержавному масштабі сягнула 25 мільйонів гривень; аграрному сектору за станом на 1 вересня виділено на 130 мільйонів гривень менше, ніж заплановано. А тут ще й пропозиція зменшити видатки на потреби галузі в Держбюджеті-2003 на 17 відсотків...
Аргументи чиновників Мінагрополітики, схоже, здалися народним обранцям від комітету вагомими. Розглядаючи хід виконання урядом постанови Верховної Ради «Про інформацію Кабінету Міністрів України про стан підготовки до збирання врожаю у 2002 році», вони довгенько підшукували формулювання для оцінки. Врешті визначилися. Замість звичного «задовільно» чи «незадовільно» роботу уряду було визнано недостатньою.