Футбол. Ліга чемпіонів. Перший раунд. Перші матчі.

Група Е. «Фейєноорд» (Нідерланди) — «Ювентус» (Італія). 1:1. П’єр ван Хойдонк, 75 — Каморанесі, 32.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Ньюкасл» (Англія). 2:0. Голи: Шацьких, 17, Хацкевич, 62.
«Динамо»: Рева, Хацкевич (Гавранчич, 75), Чернат, Пеєв, Гусін, Шацьких, Гіоане, Леандро (Мелащенко, 56), Несмачний, Саблич, Леко.
«Ньюкасл»: Гівен, О’Брайєн, Дайєр, Ширер (Амебі, 79), Белламі, Спід, Гриффін, Х’юз (Солано, 69), Дабізас, Бернар (Робер, 69), Віана.
Попереджено: Х’юза, 60, Шацьких, 75.
Арбітр — Едуардо Ітурралде Гонзалес (Іспанія).
18 вересня. Київ. НСК «Олімпійський». 13 градусів. Часом дощ. 70 000 глядачів.
Група F. «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа). 5:2. Гігз, 10, Солск’яер, 35, Верон, 46, Ністелрой, 54, Форлан, 89 — Катан, 8, Кохен, 85.
«Олімпіакос» (Греція) — «Байєр» (Німеччина). 6:2. Клейн, 27, у власні ворота, Гіннакопулос, 38, Джорджевич, 44, 64, з пенальті, 73, Зеттерберг, 87 —Шнайдер, 22, 78.
Група G. «Баварія» (Німеччина) — «Депортиво» (Іспанія). 2:3. Саліхаміджич, 57, Елбер, 64 — Макай, 12, 45+1, 77.
«Мілан» (Італія) — «Ланс» (Франція). 2:1. Інзагі, 57, 61 — Морейра, 75.
Група Н. «Локомотив» (Росія, Москва) — «Галатасарай» (Туреччина). 0:2. Сарр, 72, Аріф, 81,
«Барселона» (Іспанія) — «Брюгге» (Бельгія). 3:2. Луїс Енріке, 5, Мендьєта, 40, Савіола, 44 — Сімоне, 22, з пенальті, Енглеберт, 85.
Цього разу не було салютів і феєрверків. А от свято було — яскраве і напрочуд щасливе для всіх нас. Динамівці, окрім чудового результату — перемоги над дуже сильним суперником, продемонстрували гру високої якості — злагоджену і потужну. За цю радість, гадаю, їм дякує тепер уся країна. Ми просто скучили за такими перемогами. Тому цей успіх нам удвічі приємний.
Утім, геть емоції, і поговоримо про матч спокійно і зосереджено. Либонь, головне те, що ми побачили саме колективну гру, команду, а не окремих виконавців.
Попереду ще багато подій, важких випробувань на складному турнірному шляху. Але дуже тішить душу і серце те, що динамівці, навіть виграючи по ходу зустрічі, не припиняли боротьби до останньої миті.
А попервах здавалося, що гості не дадуть киянам налагодити гру. «Ньюкасл» діяв потужно, пресингуючи по всьому полю. Та сплив час, «Динамо» нарешті зачепилося за м’яча і міцно стало на ноги. Окремо варто виділити капітана Андрія Гусіна, який повністю виключив із гри лідера атак англійців Алана Ширера.
За відсутності Белькевича дедалі впевненіше на важливій позиції в середині поля почувається Флорін Чернат. Великий обсяг роботи і цього разу виконав Максим Шацьких. Не тільки тримав у напруженні оборону «Ньюкасла», котра, справді, має проблеми, а й відпрацьовував у захисті. А гол, який він забив метрів з двадцяти, отримавши чудову передачу від Георгі Пеєва, наставник англійців Бобі Робсон назвав шедевром. Наш форвард поцілив у самісіньку «дев’ятку». Такі м’ячі не беруться.
Після цього успіху динамівці володіли ініціативою до фінального свистка. І могли принаймні ще разів п’ять уразити ціль. Однак лише раз їм це вдалося. Швидка контратака завершилася ударом Мелащенка, а м’яча у ворота зблизька головою відправив Олександр Хацкевич.
Олексія Михайличенка в залі прес-конференцій зустріли оплесками:
— Із задоволенням розповім про все це хлопцям. Вони сьогодні повністю виконали установку на гру. А ще показали величезну самовідданість, бажання перемогти.
Когось виокремити дуже важко. Всі зіграли на високому рівні. Помилки пояснюю знервованістю, характерною для стартового поєдинку на такому високому рівні. Зважте на те, що багато хто з наших футболістів дебютував у Лізі чемпіонів. Найголовніше, що ми нікому не можемо закинути стосовно небажання і невміння боротися. Не було, на щастя, грубих помилок в обороні. Швидше в атаці помилялися. Пригадайте, що були в нас виходи і троє проти двох, і три на три. Отже, рахунок міг бути ще переконливішим. Усвідомлення високої відповідальності, великого значення турніру, можливо, і є причиною тих невдалих моментів, які траплялися у сьогоднішніх наших діях.
— Як вдалося налаштувати команду на гру, чи справді ми настільки сильніші за «Ньюкасл»?
— Докладати особливих зусиль для налаштування колективу на Лігу чемпіонів не потрібно. Напередодні футболістів навіть варто заспокоїти. І, звичайно, згуртувати. Щоб, виходячи на поле, кожен розумів: він — частина команди. Коли переживатиме лише за себе, то з цього нічого не вийде. Рахунок цілком справедливий і відбиває те, що відбувалося на полі. В англійців реальних голевих моментів було менше, ніж у нас. Але точнішу відповідь дамо після докладного аналізу гри.
— Ви самі хвилювалися перед матчем? Адже це був ваш дебют у єврокубках у ролі тренера.
— Був цілковито спокійний! От тільки руки тремтіли...
— Прокоментуйте, будь ласка, гру «Ньюкасла».
— Англійські клуби, виходячи на поле, ставлять лише одну мету — перемогти. Так, як і ми. Вивчивши останню гру в чемпіонаті Англії, зробив висновок, що, незважаючи на поразки, в команди є величезний потенціал. Просто вона не зовсім упевнено ввійшла в чемпіонат. До речі, темп, який гості запропонували нам, витримає не кожний.
— Не боялися включати до стартового складу новачка Йєрко Леко, котрий ще не зіграв жодного повного матчу за «Динамо»? На чому грунтувалася довіра до нього?
— Ми спеціально протестували хорвата, якою мірою він готовий психологічно до цього випробування. Результати показали, що Леко може грати в матчі такого рівня. Гадаю, це ще не весь його потенціал. У цього футболіста — велике майбутнє.
Бобі Робсон — великий актор футболу. Тому не виказував жодного розпачу від поразки.
— Господарі поля прекрасно діяли в обороні, — сказав він. — Дуже важко було підібратися до воріт «Динамо» і створювати голеві моменти. До першого пропущеного нами м’яча гра була приблизно рівна. Ми навіть диктували умови. Я був задоволений діями своїх підопічних. Але два голи зіпсували моє враження про сьогоднішній матч.
Динамівці чудово діяли на контратаках, постійно тримаючи в напруженні нашу оборону. У матчах такого рівня це — звичне явище. Проведені мною заміни могли змінити хід зустрічі. Але знову на висоті були захисники. У складі «Динамо» мені найбільше сподобалися Андрій Гусін, Тіберіу Гіоане і Горан Саблич. Ми програли цей важливий матч, але ви ще приїдете до нас...
— Які перспективи чекають на «Динамо» у Лізі чемпіонів, що стартувала?
— Динамівці досягли позитивного результату. Якщо виходити з оцінки сьогоднішньої гри, гадаю, вони повинні перемагати в Києві у всіх матчах. Для виходу з групи цього може вистачити...